40.000 de euro amendă pentru munca la negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
40.000 de euro amendă pentru munca la negru
40.000 de euro amendă pentru munca la negru

Legea privind intrarea în legalitate a menajerelor ar putea afecta negativ salariile acestora. Peste 200.000 de românce muncesc la negru, ca menajere în Italia şi sunt afectate de prevederile Legii siguranţei naţionale care stipulează obligativitatea intrării lor în legalitate.

Legea siguranţei naţionale din Italia, promulgată şi pusă în aplicare din vara acestui an, are ca efect aruncarea în ilegalitate a peste 500.000 de menajere şi îngrijitoare imigrante.

Dintre acestea, peste 200.000 sunt românce. Chiar dacă asupra lor nu planează ameninţarea acuzaţiei de clandestinitate, România fiind un stat care face parte din Uniunea Europenă, conaţionalele rămân în afara legii din cauză că muncesc la negru.

500 de euro pentru a intra în legalitate

Familiile care beneficiază de serviciile unei menajere sau ale unei îngrijitoare, fără ca raportul de muncă să fi fost legalizat, au avut până astăzi posibilitatea de a intra în legalitate, plătind o taxă iniţială de 500 de euro. În afară de taxă, există şi o serie de condiţii impuse de stat legate de venitul angajatorului, care nu trebuie să fie mai mic de 20.000 de euro pe an.

În plus, menajera trebuie să fi lucrat cel puţin trei luni la angajator înainte de i se face contract de muncă. Cei care vor fi prinşi că au menajere care lucrează la negru, în urma unui control ulterior, riscă amenzi de până la 40.000 de euro. Perioada în care menajerele ar fi putut intra în legalitate a fost de 30 de zile, pe toată durata lunii septembrie. Optimismul autorităţilor, înaintea lansării acţiunii, nu s-a regăsit în rezultatele acesteia.

Legalizarea este prea scumpă

Publicaţiile din Peninsulă au descris acţiunea în termeni ca „eşec”, „iniţiativă ratată” sau „inutilă” în articolele dedicate legalizării menajerelor. La jumătatea lunii septembrie, Ministerul de Interne a făcut publică situaţia cererilor şi înregistrărilor venite din partea angajatorilor şi care au ajuns la 94.000, majoritatea pentru femei de naţionalitate filipineză sau etiopiană. Asaltul asupra ghişeelor sau sindicatelor nu s-a produs conform aşteptărilor.

„Eu aş vrea să intru în legalitate, pentru că mă gândesc la pensie şi vreau să rămân definitiv în Italia. Aş fi de acord să-mi plătesc chiar şi jumătate din taxe, împreună cu patronul, dar depinde de categoria la care mă încadrează”, declară Maria A. (44 de ani), din Braşov, care este în prezent menajeră la Torino. O categorie de salarizare superioară ar avantaja menajera la pensie, însă ar presupune un cost suplimentar considerabil pentru angajator.

Un alt aspect, ignorat complet atât de guvernanţii italieni, cât şi de presa din Peninsulă, este cel legat de plătitorul taxei de intrare în legalitate. „Cred că, din păcate, din cauza situaţiei de criză economică, acei puţini angajatori care vor decide să legalizeze munca menajerei vor reţine taxa din salariul acesteia. Depinde şi de corectitudinea persoanei, dar cred că această lege a fost făcută în mod special pentru cei bogaţi” susţine italianul Maurizio B. (44 ani). 

Bani pentru taxe

„Prefer să îmi plătesc eu taxele pentru a avea asigurare medicală”, susţine M.T. (54 de ani), din Pavia. Această opinie este împărtăşită de mai multe românce care au peste 50 de ani şi care decid să rămână definitiv în Italia.

„Nu cred însă că tinerele preferă acelaşi lucru, pentru că banii de pe taxe i-ar putea folosi în alte scopuri”, concluzionează femeia. Cele peste 200.000 de românce care muncesc la negru nu se simt la fel de ameninţate, precum cele extra-comunitare, de legea siguranţei datorită statutului de cetăţean comunitar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite