Vinul ROM aduce bani pentru ţigani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul soi de vin va fi pus în vânzare mâine, la Milano, iar banii încasaţi vor fi folosiţi pentru educarea copiilor de ţigani români.Vinul ROM va fi lansat la iniţiativa profesoarelor italiene ale unor elevi români de etnie rromă care au fost evacuaţi dintr-o tabără ilegală.

Ecourile demolării, în noiembrie 2009, a unei tabere de ţigani, cu care milanezii nu au fost de acord, nu s-au stins încă. Localnicii s-au opus atunci şi au manifestat în stradă în favoarea celor aproape 300 de ţigani români, dintre care 36 de şcolari, evacuaţi din tabăra Rubattino.

În jurul ţiganilor, consideraţi de vecinii italieni „un exemplu de integrare", s-a creat o reţea de solidaritate, iar două asociaţii umanitare au lansat un vin menit să-i ajute pe aceştia.

Băutura a fost numită ROM (Rosso di origine migrante - Roşu de origine migratoare), iar încasările vor ajuta la finanţarea unor proiecte pentru educarea copiilor rromi de naţionalitate română.

Cumpărătorii au la dispoziţie trei sortimente

Cumpărătorii au la dispoziţie trei sortimente

O sticlă, între 9 şi 12 euro

Cele trei sortimente de vin: ROM Merlot 2007, ROM Sangiovese 2007 şi ROM Sangiovese Merlot Syrah 2007 vor fi produse în ediţie limitată, cel mai probabil câteva mii de sticle. Preţul de vânzare cu amănuntul va fi între 9 şi 12 euro pentru o sticlă, în condiţiile în care vinurile din 2007 din aceleaşi sortimente costă între 5 şi 9 euro. Băutura va fi produsă de firma Eughenia şi va fi disponibilă doar la Milano, la standul InterGAS din cadrul Târgului „Fa' la cosa Giusta!" (n.r.- „Fă ceea ce trebuie!"). Târgul se va desfăşura în acest an între 12 şi 14 martie, la „Fiera di Milano".

Ideea vânzării vinului numit ROM aparţine profesoarelor celor 36 de elevi români care, după evacuare, au fost nevoiţi să se mute în alte zone ale oraşului şi nu mai pot frecventa şcolile din zona Rubattino. Cadrele didactice au fost printre primele persoane care au protestat împotriva demolării, întrucât elevii de etnie rromă aveau rezultate foarte bune.

Galerie FOTO de la evacuarea tiganilor la adevarul.it

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite