Limba română, învăţată în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compatrioţii noştri îşi duc copiii la cursurile de limbă şi civilizaţie românească pentru a-i ajuta să îşi păstreze identitatea naţională. Proiectul „Limbă, cultură şi civilizaţie românească” pentru copiii români din şcolile italiene şi finanţat de către Guvernul României a intrat în al doilea an de existenţă.

La Torino, unde peste 6.000 de copii români merg la şcoală, cursul este frecventat de circa 250 de elevi. După două luni de la începerea anului şcolar, se fac în continuare înscrieri.

Cele două profesoare care predau cursul la şcolile din oraş sunt Mirela Luminiţa Ungurean, de 33 de ani, din Suceava, şi Ioana Antoniu, de 34 de ani, din Târgu Ocna, judeţul Bacău.

Anul trecut, proiectul a în­tâmpinat o serie de di­ficultăţi legate de orga­nizare. Cursul de limbă, cultură şi civilizaţie româ­nească este opţional, în afara programului şcolar şi se ţine o dată pe săptămână, câte două ore.

„Cu paşi mici, dar siguri, profesorii implicaţi anul trecut în proiectul-pilot au reuşit să convingă şcolile, directorii, copiii şi părinţii români de necesitatea acestuia”, povesteşte Ioana Antoniu.

Cursul acoperă toate nivelurile de învăţământ, de la clasa I până la ultima clasă de liceu.

„Eu sunt român”

La şcoala Pacinotti din Torino, copii din clasele I-a şi a II-a se reunesc într-o grupă de 20 de elevi. Mamele se adună mai devreme în faţa şcolii pentru a-şi aştepta copiii şi profită de ocazie pentru a sta de vorbă.

Savin Gina, de 38 de ani, din Bacău, se află de nouă ani în Italia şi are un băieţel, Davide, de 7 ani. Băiatul este născut în Italia şi nu ştie bine limba română.

La grădiniţă, educatoarele i-au sugerat mamei să vorbească acasă în limba italiană cu copilul pentru a nu-l deruta prea tare. Mama sa a decis, însă, să îl aducă la cursul de limba română.

„Am observat că a făcut progrese şi a învăţat cuvinte noi. M-a surprins într-o seară când s-a întors de la curs şi repeta de zor cuvintele: «Eu sunt român!» Ne-am amuzat pe seama lui”, spune Gina.

„Ne mândrim să spunem că alături de elevii români şi moldoveni, la curs s-au înscris şi elevi de origine italiană, marocană, chineză. Unii au prieteni printre copiii români şi aşa reuşesc să împărtăşească din preocupările comune”, adaugă profesoara Antoniu.

Înscrierea elevilor străini a luat prin surprindere dascălii, deoarece aceştia nu aveau la dispoziţie o programă, manuale sau un curs special.

Programa pentru refugiaţi

Nu există o programă sau un curs special pentru elevii străini. Ministerul Educaţiei a decis să se folosească programa de predare a limbii române pentru refugiaţi, utilizată şi în România.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite