Sinuciderea rugbistului român în închisoarea din Torino i-a surprins pe italieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tragedia petrecută în noaptea de Anul Nou în închisoarea Valette din Torino, unde românul Aurel Codrea (37 de ani), jucător de rugby în liga a treia italiană la o echipă formată din deţinuţi, i-a luat prin surprindere pe italieni.

Potrivit cotidianului Gazzetta dello Sport, deţinuţii care joacă rugby în echipa La Drola aveau de efectuat pedepse între doi şi patru ani, iar condiţiile din penitenciarul Valette, spre deosebire de alte puşcării italiene, sunt considerate de cinci stele, dincolo de bucuria meciurilor sportive.

Consulatul român urmăreşte cazul

Consulatul general al României de la Torino este în contact cu autorităţile locale care au demarat o anchetă privind cauzele şi circumstanţele în care s-a sinucis deţinutul român în noaptea de Anul Nou, a comunicat marţi Ministerul Afacerilor Externe, potrivit Mediafax. Aurel Codrea a fost găsit spânzurat cu cearşaful de pe pat, incidentul survenind cu câteva ore înainte de trecerea dintre ani.

Meciuri de rugby în penitenciar

Echipa La Drola a fost înfiinţată din deţinuţi de la penitenciarul torinez de către antrenorul Walter Rista, un fost component al echipei naţionale a Italiei şi membru al unui ONG specializat cu proiecte de reabilitare a puşcăriaşilor. Înscrierea în Liga a 3-a din regiunea Piemonte a fost susţinută de Federaţia Italiană de Rugby, care s-a implicat în proiect.

Meciurile de acasă ale echipei erau jucate pe un teren amenajat între zidurile penitenciarului Valette, publicul fiind compus din gardienii puşcăriei. După ce se încheiau partidele, cei 25 de jucători transferaţi din toate penitenciarele Italiei, mulţi dintre ei fiind cetăţeni străini, luau masa împreună, nu înainte de a-şi fi spălat fiecare echipamentul de joc şi de a fi demontat buturile porţii.

"Am avut norocul să îi întâlnesc pe băieţii din La Drola şi nu vă puteţi imagina surprinderea şi neplăcerea când am aflat de moartea lui Aurel. Jucătorii echipei erau băieţi extraordinare, foarte departe de imaginea obişnuită a puşcăriaşilor", a spus Salvatore Messina, jucător de rugby la o altă echipă din Torino.

În 2011, în puşcăriile italiene, în care suprapopularea este o mare problemă, s-au înregistrat 66 de sinucideri şi alţi 183 de morţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite