„Fără autonomie, maghiarii din ţările vecine Ungariei vor dispărea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lipsa autonomiei, etnicii maghiari vor dispărea din ţările învecinate Ungariei, a declarat un deputat al partidului de guvernământ de la Budapesta, FIDESZ, citat de MTI.

După Tratatul de la Trianon, încheiat după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, minorităţile etnice maghiare au trecut în mare măsură printr-un proces de asimilare în ţările vecine, a remarcat Gyorgy Csoti, cu prilejul sesiunii inaugurale a subcomisiei pentru autonomie a legislativului ungar.

Iluzia că integrarea euro-atlantică va rezolva această problemă s-a destrămat: numărul etnicilor maghiari din ţările vecine a scăzut cu aproape 300.000 din 1991 şi doar în regiunea transilvană din România acesta s-a redus cu 190.000, a precizat Csoti.

La rândul său, preşedintele comisiei, Katalin Szili, deputat independent, a declarat că noua subcomisie va analiza diferite modele de autonomie, inclusiv europene, şi a subliniat că „o naţiune acţionează corect dacă susţine eforturile de autonomie ale conaţionalilor săi", menţionând că subcomisia va invita la consultări toate organizaţiile implicate în aspiraţiile de autonomie.

Subcomisia a fost creată în cadrul comisiei pentru coeziune naţională a parlamentului unicameral ungar. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite