Cărţile de muncă, la casele de pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii mai au la dispoziţie un an pentru a-şi preda cărţile de muncă
Românii mai au la dispoziţie un an pentru a-şi preda cărţile de muncă

Obligaţia de a preda cărţile de muncă la casele de pensii este necunoscută multor conaţionali din Italia şi din alte ţări în care au emigrat.

Puţini sunt cei care ştiu că dacă posedă o carte de muncă eliberată anterior datei de 1 aprilie 2001 trebuie să o predea casei de pensii de care au aparţinut, când se aflau în ţară. De asemenea, puţini sunt românii din străinătate care ştiu că termenul de predare, stabilit iniţial pentru finalul lui 2009, a fost prelungit cu încă un an.

În capitala italiană, unde trăieşte comunitatea de români cea mai numeroasă din Peninsulă, informaţia nu a ajuns nici măcar la preşedinţii de asociaţii.

„Este o totală lipsă de informare şi cred că fondurile acordate de către statul român ar trebui să fie alocate şi acţiunilor cu adevărat utile cetăţenilor care trăiesc în diaspora", spune Dana Mihalache, preşedinta asociaţiei „Spirit românesc" de la Roma.

Alina Lungu (34 de ani) a muncit opt ani în învăţământ şi de un an trăieşte în localitatea Marina de Cerveteri de lângă Roma. Cartea de muncă a acesteia era depusă la Institutul Teritorial de Muncă din Cluj. „În luna aprilie a acestui an am ridicat cartea de muncă de la I.T.M. Cluj, dar nu mi-au dat informaţii referitoare la preluarea datelor de către Casa de Pensii", spune Alina.

Se poate trimite prin intermediari

Mulţi români nu ştiu că documentul poate fi trimis prin intermediul altei persoane împuternicite prin procură, însă trebuie însoţit obligatoriu de copia actului de identitate al titularului cu codul numeric personal valabil în Romania şi domiciliul actual.

„Prietena mea a auzit întâmplător, în aeroport, două românce care discutau despre asta. I-am anunţat pe toţi cei pe care îi cunoşteam şi mulţi şi-au trimis deja carnetele de muncă în ţară", spune Florentina Dendiu (34 de ani), care munceşte de şase ani ca infirmieră în localitatea San Donato Milanese.

Marius Marinescu (39 de ani), tot din San Donato Milanese, a reuşit să trimită documentele sale şi ale soţiei, însă a aflat cu câteva zile în urmă de obligaţia pe care o are tot de la un prieten. „E revoltător. Când e în interesul nostru nu ne anunţă nimeni. Se fac numai promisiuni electorale, dar nu sunt respectate", spune Marius.

Nu există o evidenţă a beneficiarilor

Casele de pensii nu pot să-şi anunţe beneficiarii la domiciliu despre obligaţia pe care o au de a depune cărţile de muncă. Aceasta se întâmplă pentru că nu există o evidenţă a celor care au contribuit la sistemul de pensii înainte de anul 2001.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite