A intrat prima la Conservator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O româncă de 11 ani a fost admisă la şcoala de muzică din Potenza cu un punctaj mai mare decât al altor 56 de candidaţi. Denisa Andreea Curtaşu cântă de patru ani şi a reuşit o performanţă remarcabilă pentru un copil: a obţinut nota 10 la concursul de admitere la Conservator.

Denisa locuieşte în Italia împreună cu tatăl ei şi urmează cursurile Conservatorului din Potenza, în sudul Peninsulei. Tatăl micuţei pianiste are o invaliditate de gradul I, este divorţat şi face eforturi supraomeneşti pentru a o ţine la şcoală.

Denisa Andreea Curtaşu (11 ani) cântă la pian doar de patru ani. La vârsta de 7 ani, ea a pus prima dată mâna pe un pian, iar în urmă cu un an a intrat cu nota 10 la Conservatorul din Potenza, în sudul Italiei, fiind prima dintre 56 de candidaţi, toţi mai în vârstă decât ea.

Rezultate excepţionale

Românca s-a prezentat la admitere cu trei partituri la pian. După proba eliminatorie, a susţinut un examen de teorie. „N-am avut emoţii. Sunt obişnuită cu concursurile şi examenele", povesteşte fetiţa. În prezent, ea merge de trei ori pe săptămână la studiu şi repetă foarte mult acasă, unde are un pian adus din România.

Denisa a studiat trei ani de pian la Liceul de Muzică din Târgovişte, unde a avut rezultate excepţionale.

În vara anului 2008 a fost selecţionată de conducerea liceului pentru a face un curs de specializare cu un profesor din Italia. Tot atunci a primit invitaţia de a participa la un concurs internaţional, dar a fost anulat.

Cu toate acestea, micuţa a susţinut trei concerte în urma cărora i s-a propus să vină să studieze în Peninsulă. La Conservatorul din Potenza a intrat în iulie 2009.

„Profesorii sunt foarte respectuoşi cu mine. Apreciază ceea ce fac", spune Denisa. La Potenza, micuţa spune că învaţă mai mult decât la Târgovişte şi profesorii îi dau mai mult de lucru acasă. Visul Denisei este să devină „o mare-mare pianistă în Italia". La pian, piesa ei preferată este sonata „Facile" a lui Mozart.

Au renunţat la tot în ţară pentru o carieră

„Am lăsat tot ce am avut în România ca să ajungem aici. Obţinusem o locuinţă de la Primăria din Târgovişte, am renunţat la ea şi am venit aici. Îmi cresc copilul singur de când avea 3 ani şi depun toate eforturile să-i îndeplinesc dorinţele, să o ajut să ajungă acolo unde vrea ea", povesteşte tatăl fetei, Cătălin Lucică Curtaşu (40 de ani). Din cauza handicapului, bărbatul nu poate munci.

Cei doi trăiesc din ajutorul social pe care Cătălin îl primeşte din ţară şi care este de 200 de euro lunar. „De curând au venit şi părinţii mei, care sunt pensionari, şi împreună strângem bani să supravieţuim aici în Italia", spune bărbatul.

Pentru garsoniera la mansardă în care locuiesc, ei plătesc 400 de euro lunar. Cariera Denisei este sigurul obiectiv pentru care atât tatăl ei, cât şi bunicii fac sacrificii printre străini. Mama fetiţei se află în Spania şi foarte rar îi telefonează. „Nici pensie alimentară nu primeşte fetiţa mea", mai spune Cătălin Curtaşu.

Au cerut ajutor pe Facebook

Pentru a atrage atenţia autorităţilor şi a persoanelor care ar putea ajuta copilul să îşi continue studiile, Cătălin a cerut ajutor prin intermediul reţelei sociale Facebook.

„Iubesc muzica şi pianul, o parte din visul meu s-a împlinit de a ajunge în Italia să studiez. Am nevoie de sprijinul vostru să merg mai departe", este mottoul paginii Denisei, un copil talentat, care la 11 ani studiază pianul la Conservatorul din Potenza.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite