700.000 de români, testaţi pentru depistarea precoce a cancerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 700.000 de persoane vor fi testate gratuit, până la sfârşitul lui 2008, pentru depistarea, în stadii incipiente, a cancerului mamar, de col uterin, colorectal şi de prostată, ne-a

Aproximativ 700.000 de persoane vor fi testate gratuit, până la sfârşitul lui 2008, pentru depistarea, în stadii incipiente, a cancerului mamar, de col uterin, colorectal şi de prostată, ne-a declarat dr. Mircea Mănuc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Screeningurile sunt incluse în Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei.  Statisticile arată că, la ora actuală, în ţara noastră sunt înregistraţi aproximativ 350.000 de bolnavi de cancer, cifră care creşte îngrijorător de la an la an. 84.669 dintre aceştia primesc tratament gratuit prin programul naţional de tratare a cancerului.

Potrivit dr. Mănuc, numai în 2007 s-a înregistrat o creştere cu 11% a numărului de bolnavi. “Metodologia după care vor fi efectuate aceste testări va fi definitivată la sfârşitul lunii mai. Teoretic, screeningurile ar trebui să înceapă la 1 iulie 2008, prioritate la analize urmând să aibă persoanele aflate la risc de îmbolnăvire (în funcţie de vârstă, antecedentele familiale, numărul de copii şi de avorturi etc.)”, a spus secretarul de stat.

Acesta a adăugat că specialiştii Ministerului Sănătăţii lucrează în prezent la o nouă listă de medicamente gratuite şi compensate, care ar putea fi gata în maximum trei luni. ”Există posibilitatea ca această listă să cuprindă mai multe medicamente decât sunt în prezent, inclusiv pentru oncologie”, a precizat dr. Mănuc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite