1.500 de români au beneficiat de un transplant de organe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.500 de români au beneficiat, în ultimii 10 ani, de un transplant de organe, ţesuturi sau măduvă. Alte 2.000 de persoane se află pe listele de aşteptare, în condiţiile în care avem

Peste 1.500 de români au beneficiat, în ultimii 10 ani, de un transplant de organe, ţesuturi sau măduvă. Alte 2.000 de persoane se află pe listele de aşteptare, în condiţiile în care avem cel mai mic număr de donatori din Europa, respectiv un donator şi jumătate la un milion de locuitori. Legea transplantului, aflată în vigoare, interzice prelevarea de organe de la un pacient aflat în moarte cerebrală fără consimţământul familiei.

Însă, legea va fi îmbunătăţită datorită unui proiect de act normativ, prin care medicii vor avea voie să preleveze organe dacă nu există un acord scris de pacient în timpul vieţii.

"Protocolul de declarare a morţii cerebrale, existent în România, este cel mai sigur din lume, în sensul că nu există riscul de a lua organe de la un pacient care are şanse să revină la viaţă", a spus prof. Irinel Popescu, în cadrul celui de-al VI-lea Congres ROMTRANSPLANT, desfăşurat în weekend, în Capitală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite