O nouă bancă pe piaţa românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luna viitoare îşi va deschide porţile o nouă instituţie de credit cu capital integral autohton. Consiliul de Administraţie al BNR pregăteşte autorizarea celei de-a 44-a instituţii bancare. Deocamdată, numele acesteia nu este făcut public.

Banca Naţională a României (BNR) va acorda, în luna iulie, autorizaţie de funcţionare unei bănci cu capital integral românesc, a spus ieri Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere a băncii centrale, la The Money Channel.
„Luna viitoare, o bancă cu capital integral românesc va primi autorizaţia de funcţionare din partea BNR.

În prezent, există discuţii pe această temă“, a spus Cinteză. El anunţase încă de la finele anului trecut lansarea unei noi instituţii de credit pe piaţa românească, în condiţiile în care aceasta depusese deja la banca centrală documentaţia necesară pentru înfiinţare.

„Avem la aprobare documentaţia pentru încă o bancă şi, în mod normal, aceasta ar putea primi autorizaţia de funcţionare în aproximativ trei luni“, declara Cinteză la acea vreme. Ulterior, în luna februarie, oficiali ai băncii centrale au declarat că instituţia a primit autorizaţia de constituire şi că urmează să primească, în maximum patru-cinci luni, şi autorizaţia de funcţionare.

De la IFN la instituţie bancară

Cele mai vehiculate nume privind posibilul acţionar al instituţiei de credit care urmează să-şi înceapă activitatea în următoarea lună sunt Horia Manda - cel care coordonează fondurile de investiţii Romanian-American Enterprise Fund (RAEF) şi Balkan Accession Fund (BAF) - şi Valer Blidar, acţionar al Astra Vagoane Arad. RAEF controlează din 2007 instituţia financiară nebancară (IFN) Capa Finance, iar Horia Manda şi-a anunţat în mai multe rânduri intenţia de a o transforma în bancă.

„Nu este vorba de Capa Finance, pentru că noi suntem de-abia la început“, a declarat pentru „Adevărul“ Horia Manda, partener în RAEF. El a precizat că fondul de investiţii a depus documentaţia necesară la finele lunii martie, dar procesul de autorizare durează aproximativ 10 luni. Romanian-American Entreprise Fund deţine 55,652% din portofoliul de acţiuni al Capa Finance.

Pe piaţa românească activează în prezent 43 de bănci, inclusiv sucursale ale băncilor străine şi CreditCoop. Dintre acestea, şase sunt bănci cu capital majoritar autohton (CEC Bank, Banca Transilvania, EximBank, Banca Comercială Carpatica, Libra Bank şi CreditCoop), restul de 36 având capital majoritar străin.

Condiţii de înfiinţare

O persoană juridică română trebuie să dispună la momentul autorizării unei bănci de un capital minim de 37 de milioane de lei (8,8 milioane de euro). În plus, acţionarul băncii trebuie să facă dovada provenienţei fondurilor şi să nu fi intrat sub incidenţa legii.

37de milioane de lei este capitalul minim cerut pentru înfiinţarea unei bănci de către o persoană juridică română.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite