Un român, erou în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a salvat viaţa a doi italieni, Petrişor Iosif a fost numit de cotidianul "Il Tempo" "Superman din Est", iar primăria din Maccarese îi va conferi o medalie. Un român stabilit în

După ce a salvat viaţa a doi italieni, Petrişor Iosif a fost numit de cotidianul "Il Tempo" "Superman din Est", iar primăria din Maccarese îi va conferi o medalie.

Un român stabilit în Italia de 13 ani a salvat vieţile a doi italieni, scoţându-i pe braţe din flăcări. Deşi a fost rănit, Petrişor Iosif s-a dus la serviciu şi abia după program a ajuns la spital.


În dimineaţa zilei de 22 februarie, la Maccarese (un sat aflat la 20 de kilometri vest de Roma), o scurgere de gaz a provocat o explozie care a incendiat o vilă, distrugând-o în proporţie de 85%. Imobilul, situat la capătul pistei de decolare a Aeroportului Fiumicino, era locuit de trei familii; în momentul exploziei, se aflau în casă şase persoane.

Explozia a avut loc la 6.30, când Patrizia Petricic a aprins lumina în bucătărie, la parterul clădirii. Suflul exploziei a ucis-o pe loc. Dintre celelalte cinci persoane, trei au reuşit să iasă din casa în flăcări, iar două au rămas blocate.


A ieşit pe geam cu bătrânul în braţe


Petrişor Iosif (40 de ani) a văzut incendiul în timp ce se îndrepta spre serviciu, pe şoseaua paralelă cu pista aeroportului. Ajuns în dreptul casei, el a coborât din maşină şi a observat că cei prezenţi strigau disperaţi că în casă mai sunt două persoane.

Fără să ezite, Petrişor a intrat şi i-a scos pe braţe pe cei doi bătrâni blocaţi între moloz şi flăcări. A făcut două drumuri, unul pentru Mirella Camillo (66 ani) şi unul pentru soţul acesteia, de 73 de ani. La ultimul drum, românul şi-a riscat viaţa, întrucât acoperişul a cedat, iar una dintre bârne l-a rănit la piciorul stâng, blocându-i în acelaşi timp ieşirea. A ieşit totuşi cu bătrânul în braţe, pe geam, şi l-a lăsat în grija infirmierilor de la ambulanţă.


Poliţia l-a găsit cu greu


A plecat apoi liniştit la muncă. În maşină şi-a dat seama că piciorul stâng sângerează şi că are ameţeli de la gazele inhalate. A mers la spital după încheierea programului de lucru şi abia când a văzut certificatul medical şi-a dat seama de gravitatea rănii.


Poliţiştii nu reuşeau să reconstituie scenariul întâmplărilor fără eroul misterios şi au început căutările. L-au găsit la câteva zile după incident.


Inspectorul Angelo Lombardi, de la Comisariatul poliţiei din Fiumicino, ne-a declarat: "Am început să-l căutăm imediat; nu ne explicam de ce a plecat de acolo. Ne-a luat câteva zile să-l găsim, apoi l-am felicitat pentru curaj." După ce a aflat că va primi o medalie din partea primăriei, Petrişor a zâmbit timid şi ne-a spus: "Mă bucur că am ieşit cu viaţă din casă".

E moldovean, dar i se spune "François"

Petrişor a ajuns în Italia acum 13 ani, din Franţa. Primul lui loc de muncă a fost ca mecanic, în depoul de autobuze din Maccarese. Fiind pasionat de mecanică, a păstrat acest loc de muncă şi acum, ca o a doua slujbă.

Dimineaţa lucrează ca şofer la un depozit de materiale de construcţii, în Fiumicino. I-a rămas porecla "François" de la primul loc de muncă, unde, la început, încerca să se înţeleagă cu colegii în franceză. S-a născut în Adjudeni, comuna Tămăşeni, judeţul Neamţ, şi este necăsătorit. În ţară a lucrat tot ca mecanic, la depoul CFR Roman. Peste o săptămână va implini 40 de ani şi are de gând să-i sărbătorească acasă în România, lângă cei dragi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite