Au revoir, "Bonjour Residence"!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel a dispus coborârea regimului de înălţime a blocurilor din proiectul imobiliar "Bonjour Residence", din cartierul "Bună Ziua" Un clujean a blocat,prin instanţă, un proiect

Curtea de Apel a dispus coborârea regimului de înălţime a blocurilor din proiectul imobiliar "Bonjour Residence", din cartierul "Bună Ziua"

Un clujean a blocat,prin instanţă, un proiect imobiliar în valoare de 120 de milioane de euro, pentru că blocurile nu respectau regimul de înălţime din zonă.

Conferenţiarul universitar Irimie Popa, din Cluj-Napoca, a atacat în instanţă proiectul imobiliar "Bonjour Residence" din cartierul "Bună Ziua". Curtea de Apel Cluj a anulat hotărârea de consiliu local (HCL) care aproba, în 2007, un plan urbanistic zonal ce modifica regimul de înălţime de la 3 la 9 nivele. Popa este proprietarul unei case aflate în vecinătatea terenului de 6 hectare pe care se vor ridica noile construcţii.

Popa susţine că este primul care a construit o casă în zonă şi a ridicat construcţia tocmai pe strada Mozart pe motiv că aici legea permite ridicarea de clădiri cu doar 3 nivele. "Atât sunt dispus să suport în preajmă".

Anul trecut a aflat de la un vecin că blocuri cu 8 etaje urmează să fie construite lângă casa sa. Atunci a atacat hotărârea de consiliu local în contencios administrativ, iar Curtea de Apel Cluj a dispus în această lună anularea irevocabilă a actului respectiv.

Victorie parţială

Irimie Popa a cerut săptămâna trecută Primăriei Cluj-Napoca să ia act de decizia instanţei şi să anuleze autorizaţia de construcţie. "Voi cere apoi demolarea construcţiilor ridicate, la nivelul P + 2", ne-a spus Popa.
Raimonda Boian, purtătorul de cuvânt al primăriei, a spus că acest lucru nu este posibil. "În instanţă s-a cerut anularea HCL 315/2007, dar nu s-a cerut şi anularea autorizaţiei de construcţie.

Întrucât la eliberarea autorizaţiei acea hotărâre era în vigoare, noi nu o putem anula acum, deoarece ea a intrat în circuitul civil şi a produs efecte. Singurul for competent să o anuleze este tot instanţa de judecată", a precizat Boian.

Dezvoltatorul ridică din umeri

Proiectul "Bonjour Residence" este o investiţie de 120 de milioane de euro, a firmelor Elite SRL şi Mao SRL. Chimu Căpuşan, patronul Elite SRL, ne-a declarat că nu cunoaşte decizia instanţei. "Deocamdată investiţia continuă. Nu am fost parte integrantă în proces şi nici nu am fost sesizat oficial de vreo neregulă".

Căpuşan susţine că a încercat să se înţeleagă cu reclamantul, dar că acesta nu a acceptat oferta. "Nu ştiu ce voi face dacă se suspendă autorizaţia. Mă voi consulta cu juriştii. Sunt 7 blocuri în execuţie, clienţi care aşteaptă finalizarea investiţiei, antecontracte semnate", ne-a spus Chimu Căpuşan. Proiectul "Bonjour Residence" cuprinde peste 1.200 de apartamente, 7.000 de spaţii comerciale, 17.000 de birouri şi 1.500 de locuri de parcare.

M-am mutat de la bloc, din Mănăştur, şi am ales această zonă, pentru că aici pot fi ridicate doar case. Nu mi-am imaginat că ajung tot într-un cartier de blocuri, care pe deasupra mai sunt realizate şi ilegal
Irimie Popa
Conferenţiar la Universitatea "Babeş-Bolyai"

Ultima oră

Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca a decis, ieri după-masă, ca blocurile din preajma casei reclamantului să aibă doar trei nivele. Irimie Popa rămâne însă ferm pe poziţie. "Voi cere respectarea deciziei instanţei, cu blocuri P+2 pe tot proiectul, nu doar cele de lângă casa mea", a spus Popa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite