Cum a reușit un evreu să păstreze o foiță de aur timp de cinci ani în lagăr și să o piardă la tribunal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Yahoo Foița de aur va trebui cedată muzeului din Berlin
Foto: Yahoo Foița de aur va trebui cedată muzeului din Berlin

Familia unui supraviețuitor al Holocaustului a pierdut procesul cu un muzeu din Berlin. Ca urmare, familia trebuie să înapoieze o foiță asiriană de aur, veche de 3.000 de ani, pe care River Falemenbaum a luat-o din muzeul din Berlin și a reușit să o păstreze timp de cinci ani la Auschwitz.

Procesul în care se revendică drepturile asupra artefactului din muzeul Vorderasiatisches, din Berlin, este unul lung. Prima oară supraviețuitorul Riven Flamenbaum a câștigat procesul cu respectivul muzeu, însă au pierdut recursul, astfel că moștenitorii sunt obligați să înapoieze foița de aur.

„Tatăl nostru a fost la Auschwitz timp de cinci ani. Germanii l-au pus să muncească obligatoriu, iar supraviețuirea sa a fost un miracol", a spus Hannah Segel, fiica lui Flamenbaum.

„Foița de aur este simbolul capacității sale de a supraviețui. Reprezintă o perioadă neagră din viața părinților mei și a poporului evreu", explicit Segel valoarea foiței de aur.

Nimeni nu știe pe ce căi a obținut Flamenbaum foița de aur, însă aceasta a fost păstrată la loc de cinste până în ziua morții sale.

Cum a reușit Flamenbaum să păstreze foița de aur în Auschwitz, timp de cinci ani, și de ce nu a încercat niciodată să o vândă având în vederea valoarea sunt două întrebări la care nici copiii lui, nici avocatul nu au reușit să răspundă.

„Este o moștenire. Nu mi-am cunoscut niciodată un bunic, o mătușă, un unchi sau vreun verișor. Pe nimeni. Tot ce avem este foița asta", explică Segel importanța artefactului de 3.200 de ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite