Din reţetele lui Monet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţini ştiu poate că renumitul pictor impresionist Claude Monet a publicat şi un Caiet cu note de bucătărie. Majoritatea reţetelor au fost adunate după ce el şi cea de-a doua lui soţie,

Puţini ştiu poate că renumitul pictor impresionist Claude Monet a publicat şi un Caiet cu note de bucătărie. Majoritatea reţetelor au fost adunate după ce el şi cea de-a doua lui soţie, Alice, s-au stabilit la ferma de la Giverny. Pe atunci era "de bon ton" să serveşti feluri de mâncare preparate din produsele oferite de propria grădină de zarzavaturi. Multe dintre reţetele lui Monet erau de fapt "împrumutate" de la alţii: faimoasa sa ciorbă pescărească era creaţia unui alt pictor impresionist, Paul Cezanne, iar celebra tartă Tatin a fost inventată, după cum v-am povestit săptămâna trecută, de Stephanie Tatin. Chiar şi reţeta care urmează, de ceapă umplută, aparţine unei actriţe, Charlotte Lysse, şi se încadrează perfect în pledoaria artistului despre avantajele şi plăcerea de a găti cu alimente proaspete, din "ograda proprie".

Ceapă umplută cu ficat
Pentru 4 porţii
Ingrediente: 4 cepe albe, mari, 250 g ficat de viţel, de pasăre sau de porc, 2 linguri arpagic tocat, 2 linguri verdeţuri (la alegere), 150 g telemea rasă, 1 ou fiert tare, sare, piper
Mod de preparare: Se curăţă cepele de foile exterioare, li se taie un capac la vârf şi se fierb, în apă clocotită, timp de 30 de minute. Se lasă să se scurgă şi să se răcească. Între timp, se rumeneşte în ulei încins ficatul. Când s-a răcit, se dă prin maşina de tocat. Se scobesc cepele de miez, lăsând un perete gros de 1 cm. Se amestecă ficatul cu arpagicul, verdeţurile tocate mărunt şi jumătate din brânza rasă; se condimentează cu sare şi piper dacă mai este nevoie. Se sfărâmă gălbenuşul răscopt, se toacă mărunt albuşul şi se adaugă amândouă la compoziţia de ficat. Se umplu cepele cu acest amestec, se aşază într-o tavă unsă cu unt, se presară cu restul de brânză şi se dau la cuptor pentru 30 de minute. Se servesc calde sau reci.

ştiaţi că?
Conştienţi de proprietăţile tonice şi terapeutice ale cepei, faraonii Egiptului ajunseseră să venereze acest aliment. După trecerea în nefiinţă, li se aşeza în mormânt, alături de celelalte lucruri pregătite pentru lumea de apoi, şi o provizie de ceapă, înfăşurată cu grijă în bentiţe, asemenea unor mumii.

Dacă doriţi să ne împărtăşiţi gândurile dvs sau o reţetă din repertoriul dvs culinar, scrieţi-ne pe adresa redacţiei: Adevărul, rubrica "Reţeta zilei", Piaţa Presei Libere nr.1, Bucureşti, sect. 1. Cele mai bune reţete vor fi premiate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite