Fără restricţii de muncă pentru românii din Spania - Revista presei spaniole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Moratoriul trebuie ridicat de pe umerii muncitorilor români” Presa spaniolă evidenţiază apropierea datei la care cele 15 ţări europene care au pus restricţii pe piaţa muncii cetăţenilor români şi bulgari trebuie să se decidă dacă vor prelungi moratoriul până în 2013 sau îşi vor da seama că potenţialii muncitori care provin din aceste ţări nu vor afecta şi mai mult criza economică prin care trec.

Centrul pentru Campaniile Agricole a oferit 1.100 de locuri de muncă pentru şomeri”, titrează „La Tribuna de Ciudad Real”. Un total de 1.140 de persoane au fost angajate, din rândul şomerilor în campania agricolă de culegere a strugurilor din acest an, desfăşurată în Ciudad Real. Mai mult de jumătate dintre ei sunt străini proveniţi din Maroc sau România.

Telenovelele şi imaginea Spaniei pe care o vedeam la televizor, m-au făcut să vin aici”, relevă „El Correo Gallego”. Reportajul publică povestea unei românce din Râmnicu Vâlcea care a ajuns în Galiţia în urmă cu 5 ani. Deşi la început nu i-a plăcut viaţa în Spania, Corina Alina Ochiosu a întâlnit în Santiago de Compostela dragostea vieţii ei, un spaniol cu care acum are o fetiţă.

Comunitatea Europeană este de părere că ar trebui să se renunţe la moratoriu, noii membri neavând nicio influenţă negativă pe piaţa muncii”, informează "Europa Press”. Chiar şi pe timp de criză, reprezentanţii Comunităţii Europene sunt de părere că ar trebui ridicat moratoriul pentru români şi bulgari, motivând că aceştia nu vor influenţa negativ economia ţărilor europene. La data de 31 decembrie, cele 15 state membre care au pus restricţii României şi Bulgariei în ceea ce priveşte piaţa muncii, vor fi nevoite să ia o decizie. În cazul în care se decide ca moratoriul să fie prelungit până în 2013, statele nu trebuie să dea nicio explicaţie pentru opţiunea făcută.

Ecuador, Peru şi România: ţările de origine îşi atrag muncitorii acasă”, publică revista „Si, se puede”. Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Ionel Muscalu, a precizat pentru presa spaniolă că agenţia a luat legătura cu Ambasada română şi cu asociaţiile din Spania pentru a informa cetăţenii români despre locurile de muncă vacante din România.

Serviciile sociale pregătesc un plan şoc pentru a fi pregătiţi dacă se accentuează criza economică”, scrie „El Pais”. În „Campania Împotriva Frigului”, care se adresează persoanelor fără locuinţă care dorm pe străzile din capitala Spaniei, serviciile sociale şi primăria din Madrid au pregătit 1.659 de locuri în dormitoarele caselor de primire pentru săraci, cu 10 mai multe decât acum un an.

Funcţionarii susţin că acestea sunt suficiente pentru persoanele care nu au casă şi trăiesc pe străzile din Madrid.

De asemenea, se precizează că guvernul are pregătit un plan-şoc prin care, dacă între timp apar mai multe persoane nevoite să doarmă pe străzi din cauza crizei economice, va mări numărul de paturi şi meniuri la cantina săracilor.

Numărul celor care nu au casă a crescut, majoritatea celor care au ajuns să trăiască pe stradă fiind imigranţi, din care 16% sunt români.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite