600.000 de români au restanţe la credite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
600.000 de români au restanţe la credite
600.000 de români au restanţe la credite

Numărul datornicilor cu întârzieri la plata ratelor bancare continuă să bată record după record. Creşterea dobânzilor, leul mai slab şi puterea de cumpărare mai mică au făcut ca tot mai mulţi români să nu-şi mai poată achita la timp ratele la credite.

Efectele crizei economice continuă să-i lovească pe cei care au contractat împrumuturi bancare. Numărul românilor care nu au reuşit să-şi plătească rata la timp, având întârzieri de peste 30 de zile, a crescut cu 150.000 în primul semestru al acestui an, ajungând la 602.548, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR).

Citiţi şi:


Mai mult, valoarea sumelor restante înregistrate de populaţie aproape că s-a dublat în intervalul ianuarie-iunie şi se apropie de pragul de două miliarde de lei. La finele primelor şase luni ale anului, totalul restanţelor era de 1,834 miliarde de lei (436 de milioane de euro).

Şi numărul restanţelor a continuat să crească până la 884.078, raportul dintre acestea şi restanţieri menţinându-se la 1,46. Mai exact, sunt români care nu şi-au plătit ratele la două sau chiar la mai multe credite. În ceea ce priveşte valoarea medie a unei restanţe, aceasta era la finele lunii iunie de aproximativ 2.000 de lei şi a crescut cu 500 de lei de la începutul lui 2009.

Restanţele în lei, în top

Cele mai mari restanţe se înregistrau la sfârşitul primului semestru la creditele în lei. Acestea au ajuns la un nivel de 1,221 miliarde de lei (290 de milioane de euro) şi au crescut cu 67% de la începutul acestui an. Cea mai mare parte a creditelor negarantate cu ipotecă sunt în lei, iar acest lucru „le permite“ românilor să amâne plata ratei. Astfel se explică şi nivelul ridicat al restanţelor înregistrate la împrumuturile în monedă naţională.

De la începutul anului, mai multe bănci au urcat dobânda la creditele în lei existente în sold, media acesteia urcând de la 16,59% pe an în decembrie 2008 la 17,47% în iunie, potrivit datelor BNR.

Restanţele în euro au crescut cu 150% în intervalul ianuarie-iunie, până la echivalentul a 555 de milioane de lei (132 de milioane de euro), iar cele în dolari aproape că s-au dublat, până la 4,87 milioane de lei (1,16 milioane de euro). În ceea ce priveşte dobânda medie percepută pentru creditele în euro aflate în desfăşurare, aceasta a scăzut uşor de la începutul anului, de la 8,65% pe an la 8,15% în iunie.

Cea mai mare creştere a fost atinsă de restanţele în alte monede, cu preponderenţă franci elveţieni, care aproape că s-au triplat, ajungând la echivalentul a 51,89 milioane de lei (12,34 milioane de euro).

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite