Cei 25 reiau discutiile asupra bugetului comunitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La patru luni de la esecul summitului din iunie, ministrii europeni ai afacerilor externe au reluat, ieri, la Bruxelles, negocierile asupra uneia dintre problemele cele mai dificile cu care se

La patru luni de la esecul summitului din iunie, ministrii europeni ai afacerilor externe au reluat, ieri, la Bruxelles, negocierile asupra uneia dintre problemele cele mai dificile cu care se confrunta UE: viitorul buget comunitar pe 2007-2013. Reuniunea, la care participa si comisarul pentru comert Peter Mandelson, este ultima inaintea altei intalniri decisive, la Londra, a celor cinci mari actori ai Organizatiei Mondiale a Comertului (Japonia, Brazilia, India, UE si Statele Unite), in pregatirea unui eventual acord asupra liberalizarii comertului. In ochii majoritatii statelor membre UE, Marea Britanie este principala responsabila pentru impasul in care se afla in prezent bugetul comunitar. Londra a blocat, in iunie, un posibil acord, refuzand orice discutii asupra "rabatului" de care beneficiaza din 1984 incoace. In cursul recentei reuniuni de la Hampton Court, Tony Blair a fost nevoit sa faca fata tirului criticilor la care l-au supus omologii sai din UE, in special cei din noile state membre, care mizau pe cele 160 miliarde de euro, ajutor de ajustare economica, pe perioada 2007-2013. Din cauza pozitiei intransigente adoptate de Marea Britanie, in ciuda presiunilor sporite, majoritatea analistilor erau sceptici, ieri, in privinta rezultatelor reuniunii de la Bruxelles. Cu atat mai mult cu cat, potrivit unui diplomat citat de France Presse, Tony Blair urma sa prezinte ieri un document care "minimalizeaza gradul de consens atins in iunie de presedintia luxemburgheza" si insista asupra stabilirii unui "calendar de revizuire" a bugetului. Or, indepartarea de pachetul propus in iunie, in interpretarea sursei citate, va face si mai dificila obtinerea unui acord in decembrie.
Compromisul luxemburghez
Pachetul respectiv, pentru multi "un ansamblu echilibrat de angajamente si concesii reciproce", prevedea un nivel de cheltuieli de 871 miliarde de euro intre 2007 si 2013, adica 1,06 din venitul national al "Celor 25", precum si plafonarea rabatului britanic la 5,5 miliarde de euro pe an. Propunerile au fost respinse pe de o parte de Marea Britanie, iar pe de alta, de Suedia si Olanda, tari care considera prea scump "cecul" britanic. Calul de bataie al Londrei a fost structura si finantarea Politicii agricole comune, aparate cu forta de Franta, principala beneficiara a banilor pentru agricultura. Este si motivul pentru care Marea Britanie insista asupra stabilirii unui calendar de revizuire a bugetului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite