30 milioane lei, pentru energia electrică din surse regenerabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
30 milioane lei, pentru energia electrică din surse regenerabile
30 milioane lei, pentru energia electrică din surse regenerabile

Companiile mari şi IMM-urile vor putea obţine finanţări de la Fondul de Mediu, de cel mult 30 milioane lei pentru fiecare proiect depus prin programul de producere a energiei din surse regenerabile. Ghidul de finanţare pentru acest program a fost semnat prin ordin de ministrul interimar al Mediului, Elena Udrea.

Mai citeşte şi:


Astfel, un solicitant poate depune, în cadrul sesiunii de finanţare, cel mult două proiecte, iar anual se pot organiza una sau mai multe sesiuni de finanţare.

Finanţarea se acordă, în cuantum de maximum 50% din valoarea totală eligibilă a proiectului, pentru întreg teritoriul României, cu excepţia cazului în care beneficiarul are sediul social/punctul de lucru la care se implementează proiectul în Regiunea Bucureşti-Ilfov, unde finanţarea se acordă în cuantum de maxim 40% din valoarea totală eligibilă a proiectului şi fără a se depăşi suma maximă care poate fi acordată unui beneficiar, în cadrul sesiunii de finanţare.

Plafoanele stabilite se aplică la suma totală finanţată de ministerul de resort pentru proiectele beneficiare de ajutor de stat.

"Autoritatea nu acordă plăţi în avans, beneficiarul susţinând execuţia proiectului, până la momentul decontării, din surse financiare proprii", precizează ghidul.

Investiţia realizată prin program trebuie menţinută în regiunea beneficiară pentru cel puţin 5 ani după finalizarea sa, dacă beneficiarul este întreprindere mare, şi cel puţin 3 ani după finalizare, dacă beneficiarul este IMM.

În perioada de monitorizare, stabilită prin contractul de finanţare, beneficiarul va întocmi şi transmite din şase în şase luni de la finalizarea proiectului, un raport despre funcţionalitatea şi derularea activităţilor pentru atingerea scopului definit în proiect.

Scopul programului este tocmai valorificarea resurselor regenerabile de energie: solare, eoliene, hidroenergetice, geotermale, biomasă, biogazul, gazele rezultate din fermentarea deşeurilor sau nămolurilor din staţiile de epurare, pentru producerea de energie electrică şi termică, îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător, reducerea emiisiilor de gaze cu efect de seră, utilizarea raţională şi eficientă a resurselor energetice primare şi conservarea şi protejarea ecosistemelor.

Capacitatea de producţie a unităţii energetice nu trebuie să depăşească 10 MW, se mai arată în ghid, care precizează atât cheltuielile eligibile, cât şi pe cele neeligibile.

Uniunea Europeană şi-a stabilit ca ţinta obţinerea până în 2020 a 20% din energie din resurse regenerabile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite