Un rege la Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele vorbeşte, precum regii Franţei, în numele divinităţii Singurele elemente care par că-l mai diferenţiază pe Traian Băsescu de regii Franţei sunt absenţa coroanei şi a

Preşedintele vorbeşte, precum regii Franţei, în numele divinităţii

Singurele elemente care par că-l mai diferenţiază pe Traian Băsescu de regii Franţei sunt absenţa coroanei şi a puterii divine de a vindeca de gâlci printr-o simplă atingere. Mentalitatea preşedintelui României se apropie însă din ce în ce mai mult de cea a Capeţienilor - cei care au domnit peste Franţa aproape 900 de ani - prin faptul că şi el se consideră trimisul divinităţii pe pământ. Ieri, în Catedrala din Sibiu, mireanul Băsescu a pus din nou mâna pe microfon şi, cuprins de inspiraţia divină, le-a spus credincioşilor că a fost voinţa lui Dumnezeu ca el să câştige referendumul din 19 mai. "Viaţa mea nu mai este a mea, ci a dumneavoastră şi trebuie să vă servesc atâta timp cât sunt pe pământ", a cuvântat fostul democrat, într-un discurs care l-ar fi făcut invidios pe orice conducător al unui stat teocratic.

Pe măsură ce data de 19 mai se îndepărtează, preşedintele proaspăt reconfirmat în funcţie face tot ce poate pentru a consolida temerile celor care i-au reproşat că are tendinţe dictatoriale. A jignit şi a brutalizat o ziaristă, a realimentat sentimentele ultranaţionaliste, folosind apelativul de "ţigancă agresivă şi împuţită" şi şi-a organizat, la întoarcerea la Cotroceni, un inutil şi fastuos ceremonial militar. Pe viitor, invocând legitimitatea conferită de referendum, Băsescu vrea să scoată din mormânt nişte infame legi ale siguranţei, care ar conferi puteri imense serviciilor secrete. Toţi oamenii inteligenţi care se aflau în jurul său şi îndrăzneau să-i spună "Nu" - Pleşu, Weber sau Săftoiu - au fost aruncaţi peste bord.

Iar pentru că Legea fundamentală a României interzice monarhia, Băsescu ne pregăteşte o republică prezidenţială, după modelul care a dus la falimentul democraţiei franceze. Fără îndoială că cei 322 de parlamentari care au votat pentru suspendarea şefului statului au greşit grav. Agitaţia politică a perturbat activitatea instituţiilor statului şi i-a stresat pe investitorii străini. Am cheltuit inutil zeci de milioane de euro. În presa internaţională ne-am recăpătat renumele de ţară coruptă şi mulţi s-au întrebat cum de am intrat în UE. În consecinţă, cei 322 ar trebui schimbaţi - prin alegeri, anticipate de preferinţă. Dar nimic nu justifică încercarea lui Băsescu de a da o copită întregului sistem parlamentar şi de a conferi preşedintelui puteri apropiate de cele ale monarhilor absolutişti.

Cât despre angajamentul preşedintelui că mă va sluji - pe mine, ca simplu membru al acestui popor - "cât timp va fi în viaţă", ca democrat convins, spun: Nu, mulţumesc! E mult chiar şi până în 2014.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite