Nouă din zece cluburi au refuzat accesul romilor într-o seară de testare europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouă din zece cluburi din România, testate în cadrul unei acţiuni a monitorilor locali pentru drepturile omului, au refuzat accesul unui grup de romi, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Rezultatul acţiunilor a fost că nouă din zece cluburi testate, din Bucureşti, Cluj, Craiova şi Dorohoi nu le-au permis cetăţenilor romi să intre, potrivit Mediafax care citează reprezentanţii Romani Criss.

În Capitală, acţiunea s-a desfăşurat în patru cluburi, trei dintre acestea refuzând accesul romilor. Grupul de romi din Bucureşti a fost format din avocatul organizaţiei Romani Criss, un student, un consilier juridic şi o absolventă a Facultăţii de Drept, potrivit sursei citate.

În Craiova au fost testate trei cluburi, toate refuzând accesul romilor , iar în Cluj un grup de romi a încercat să intre în două cluburi, însă nu le-a fost permis. De asemenea, în Dorohoi monitorii au testat un club, unde le-a fost restricţionat accesul.

Acţiunea de sâmbătă s-a încadrat într-o iniţiativă europeană desfăşurată în 16 oraşe din 11 ţări, în aceeaşi noapte, numită Seara Europeană de Testare. La nivel european, 35 de cluburi au restricţionat accesul romilor, arabilor sau africanilor.

Astfel, în Albania, romilor nu li s-a permis să intre în trei cluburi şi un restaurant, iar în Franţa africanii şi arabii au fost excluşi din patru localuri, dintre care două în Paris. În Norvegia, accesul în trei cluburi a fost restricţionat unui grup de cetăţeni norvegieni cu origini africane.

O altă ţară în care africanii şi arabii au fost discriminaţi este Spania, unde reprezentanţii a opt cluburi nu le-au permis acestora accesul.

Prin acţiunea de sâmbătă s-a dat startul unei campanii europene împotriva discriminării etnice şi rasiale. Metoda aleasă, testarea, este un instrument folosit de Mişcarea pentru drepturile civile din Statele Unite ale Americii, pentru combaterea segregării rasiale şi a altor tipuri de discriminare.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite