Înapoi la reforma politică uitată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce ne-am concentrat eforturile pe teme cum au fost integrarea în NATO şi U.E., mediu, securizarea graniţelor, agricultura, minorităţile, constatăm însă că reforma politică, de

După ce ne-am concentrat eforturile pe teme cum au fost integrarea în NATO şi U.E., mediu, securizarea graniţelor, agricultura, minorităţile, constatăm însă că reforma politică, de departe cea mai importantă dintre toate, a rămas aproape neatinsă de "capriciile" evoluţiilor postdecembriste.

Reforma clasei politice este esenţială având în vedere că atât "legiferarea", cât şi "implementarea" lor depind de politicieni şi de calitatea şi pregătirea acestora.

Importanţa politicienilor creşte în România cu atât mai mult cu cât puterea instituţiilor este încă mică şi "schiloadă" în comparaţie cu puterea politicienilor şi a funcţionarilor.

Singura soluţie viabilă pentru ca instituţiile să fie puternice depinde de reforma clasei politice şi a politicienilor. Fără voinţă politică, toate strategiile, programele şi legile adoptate rămân doar foi de hârtie fără valoare.

Dacă până acum România a trebuit să urmeze anumite direcţii, pentru că interesele de aderare la UE sau NATO o cereau, întrebarea este cine îi va mai opri pe politicienii şi funcţionarii noştri să fure, să ocolească sau să ignore legea, odată ce aceste obiective au fost atinse. Nimeni şi nimic!

Ce înseamnă reforma politică şi cum poate fi realizată?

Tocmai pentru că partidele nu sunt instituţii ale statului create pentru a furniza servicii, ci angrenaje doctrinare, reforma politică este foarte greu de realizat.

Faptul că însă partidele şi politicienii sunt angrenaţi în structuri statale (parlament, guvern) ne dă un minimum de instrumente concrete pentru a accelera aceste reforme: vot uninominal, cod etic al parlamentarului, legile care reglementează activitatea guvernului, legea asumării răspunderii ministeriale, declaraţiile de avere, legea administraţiei publice locale. Toate aceste instrumente provoacă corectări de comportament sau atitudine a politicienilor, fără a produce însă efecte pe termen lung în interiorul partidelor politice.

De aceea, reforma partidelor politice este un proces de lungă durată care trebuie să se bazeze, în primul rând, pe o schimbare internă a partidelor, şi nu datorită unor factori externi.

"Principii şi valori" - baza reformei politice

Baza reformei politice trebuie să fie fundamentată pe scopurile de a exista ale partidelor, respectiv acelea de a reprezenta o ideologie, o viziune, un program. Partidele nu trebuie să devină companii sau instituţii, ci trebuie să reprezinte un cadru de reprezentare a unor nevoi şi interese fundamentate pe "PRINCIPII" şi "VALORI".

Transformarea partidelor în "firme de lobby" poate să conducă, în cele din urmă, la un dispreţ al cetăţenilor pentru politică şi, în ultimă instanţă, la un dispreţ pentru democraţie. În acest context, este vital ca reforma politică să se realizeze prin însuşirea şi reprezentarea de către liderii politici a unor valori şi principii de la care să nu abdice, "diluarea" valorilor şi a principiilor conducând în cele din urmă la o dispariţie a scopului creării şi funcţionării unui partid politic. Consecvenţa atât a partidelor, cât şi a politicienilor faţă de valorile şi principiile declarate este vitală pentru o reformă sănătoasă în interiorul structurilor politice.

În România, "fluctuaţia" ideologică şi "acapararea" partidelor de "căpuşe nonideologie" au condus la derută şi insucces pentru o reformă sănătoasă a partidelor politice. În acest moment, există o nevoie acută de oameni cu valori şi principii care să creadă în ele şi care să îşi rişte pentru acestea orice poziţie sau avantaj. Crearea de mentori şi implicit discipoli în interiorul partidelor este, de asemenea, o soluţie de revitalizare şi reformare a acestora.

Integritate şi responsabilitate - valori fundamentale pentru un lider politic

Dacă fiecare partid politic are sau ar trebui să aibă o doctrină, ideologie, program politic proprii, se impune, de asemenea, existenţa unei serii de valori universale la care ar trebui să se raporteze toate partidele şi politicienii. Este vorba de valorile morale care pot reprezenta "un ghid ideologic" pentru orice politician în activitatea sa. Integritate, corectitudine, responsabilitate sunt doar câteva dintre valorile care ar trebuie să reprezinte baza unei reforme sănătoase în interiorul partidelor. Un politician responsabil, integru, principial trebuie să fie deviza "reformiştilor".

În România, <> ideologică şi <> partidelor de <> au condus la derută şi insucces pentru o reformă sănătoasă a partidelor politice

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite