4,4% – reducerea de toamnă la chirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
4,4% – reducerea de toamnă la chirii
4,4% – reducerea de toamnă la chirii

Cel mai mare declin, în valoare de 10%, a fost înregistrat pe segmentul apartamentelor cu trei camere. În loc de scumpirile devenite obişnuinţă în anii trecuţi, toamna lui 2009 nu face decât să adâncească trendul ieftinirii apartamentelor de închiriat. 

4,4%. La atât se ridică scăderea medie a chiriilor bucureştene înregistrată în primele zece zile ale lunii septembrie. „Regula instaurată de-a lungul timpului a fost combătută de evoluţia neaşteptată din acest an”, se arată într-un raport de monitorizare realizat de AnunturiParticulari.ro. Proprietarii aşteaptă în continuare venirea studenţilor în Capitală, însă nu pentru a creşte preţurile, ca până acum, ci în speranţa de a le închiria pur şi simplu. „Au conştientizat că este de preferat să îşi închirieze apartamentele la un preţ mai scăzut decât să solicite sume mult mai mari şi să rămână cu ele goale”, subliniază autorii studiului.

Garsonierele rămân la acelaşi preţ

Cel mai semnificativ declin, în valoare de aproape 10%, a fost consemnat, de la începutul lunii, de apartamentele cu trei camere. Preţul mediu de închiriere solicitat de proprietari se ridică în momentul de faţă la 540 de euro. Pe următorul loc în topul ieftinirilor se situează locuinţele cu două camere, cu o diferenţă de 2% faţă de luna august, la un preţ mediu de 400 de euro. Apartamentele bucureştene cu patru camere sunt mai ieftine cu 1,2% faţă de august, cu o chirie medie de 750 de euro. Singurele locuinţe care nu au înregistrat scăderi comparativ cu luna trecută sunt garsonierele. Preţul acestora a rămas la nivelul de aproximativ 290 de euro.

Declin de 32% la 12 luni

La o primă vedere, ieftinirile înregistrate pe segmentul chiriilor bucureştene ar putea părea nesemnificative. Însă cu totul altfel stau lucrurile dacă facem o comparaţie cu preţurile practicate pe acest segment în aceeaşi perioadă a anului trecut. Per ansamblu, preţul mediu solicitat la ora actuală este cu 32% mai mic faţă de 2008. Astfel, chiria la garsoniere a scăzut, în ultimele 12 luni, cu circa 26%. Spre exemplu, o astfel de locuinţă cu o suprafaţă de 40 de metri pătraţi, mobilată şi utilată, situată în Drumul Taberei, poate fi închiriată în prezent cu 240 de euro. Preţul solicitat în septembrie 2008 pentru o proprietate similară era de 400 de euro. În cazul apartamentelor cu două camere, scăderea medie înregistrată în decurs de un an se ridică la 32%. Astfel, o locuinţă de acest tip, cu o suprafaţă de 65 de metri pătraţi, situată într-un bloc vechi din zona Vitan, este oferită spre închiriere la un preţ de 375 de euro. În aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul solicitat pentru o locuinţă similară era de 600 de euro. Cea mai mare scădere raportat la valorile de anul trecut a fost consemnată tot în cazul apartamentelor cu trei camere. Acestea pot fi închiriate astăzi cu 38% mai puţin decât în septembrie 2008, în vreme ce declinul înregistrat pe segmentul locuinţelor cu patru camere se ridică la 32%.
Care este explicaţia pentru valul de scăderi ce a luat cu asalt un segment până nu demult privilegiat al pieţei imobiliare? Dincolo de situaţia economică precară, ce îngrădeşte posibilităţile financiare ale chiriaşilor, este vorba şi de suplimentarea considerabilă a ofertei din piaţă. Astfel, potrivit datelor AnunturiParticulari.ro, numărul de 2.600 de oferte nou apărute pe piaţă în luna august indică o majorare de 40% faţă de aceeaşi lună a anului 2008 şi o dublare a datelor din 2007.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite