Cât vor recupera indicii bursieri până la sfârşitul anului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bilanţul anului bursier ar putea marca un randament de 15%-20% pentru BET-FI şi de cel mult 25% pentru indicele BET-C. Piaţa autohtonă de capital va recupera, în săptămânile care au mai

Bilanţul anului bursier ar putea marca un randament de 15%-20% pentru BET-FI şi de cel mult 25% pentru indicele BET-C.

Piaţa autohtonă de capital va recupera, în săptămânile care au mai rămas până la sfârşitul anului, o parte din scăderile suferite în ultimele luni. Analiştii consideră că revenirea Bursei de la Bucureşti la randamente cel puţin comparabile cu cele înregistrate în 2006 depinde foarte mult de contextul internaţional, precum şi de îmbunătăţirea climatului macroeconomic intern.

Spre deosebire de anul trecut, când investitorii la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) contabilizau randamente de peste 25%, în acest an, a doua jumătate a lunii noiembrie indică o situaţie excepţională. Corecţiile din ultimele luni au întors indicii la pragurile începutului de an. În afară de indicele compozit, care păstrează un randament de peste 12% faţă de nivelul primei şedinţe bursiere din 2007, BET şi BET-FI au rămas la variaţii de sub două puncte procentuale comparativ cu valorile înregistrate în şedinţa din 4 ianuarie a anului în curs.

Dacă în intervalul 3 ianuarie - 22 noiembrie 2006, acţiunile Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF) acumulaseră, în medie, 25,59%, finalul şedinţei de ieri a marcat coborârea indicelui BET-FI sub valoarea la care deschidea acest an bursier. Astfel, indicele BET-FI a închis, ieri, la 65.649,73 de puncte, în scădere cu 1,41% faţă de 66.589,80 la cât închidea şedinţa din 4 ianuarie. Nici acţiunile din coşul indicelui BET nu stau mai bine: faţă de prima şedinţă a anului, nivelul atins ieri (8.564,73 de puncte) arată o creştere de numai 1,70%.

La un nivel "ridicol de scăzut", potrivit aprecierilor brokerilor, acţiunile companiilor listate la BVB sunt sau ar trebui să fie atractive pentru investitori în următoarea perioadă. Mihai Piscan, head of retail la EFG Eurobank Securities, consideră că revenirea pieţei autohtone depinde foarte mult de contextul internaţional. "După derularea ofertei Transgaz, mă aştept la o revenire a pieţei. În condiţiile în care se vor linişti bursele externe, indicele societăţilor de investiţii financiare ar putea înregistra o apreciere, până la sfârşitul anului, de cel mult 15%-20%", spune Piscan.

Analistul apreciază că indicele compozit va rămâne în continuare cel mai bun indice al Bursei de la Bucureşti, şi ar putea reflecta, la sfârşitul lui 2007, o ascensiune de 25% faţă de începutul anului bursier în curs. Într-un context internaţional nefavorabil, este, însă, "foarte posibil să rămânem la randamente de o cifră, cum avem acum", avertizează analistul EFG.

Factorul emoţional va pune umărul la creşterea bursei

La rândul său, Adrian Lupşan, analist în cadrul Intercapital, este de părere că vor fi, cu siguranţă, reveniri pe piaţa autohtonă de capital până la finele anului. "Întotdeauna, după scăderi abrupte pe lichiditate mare, au loc creşteri. Revenirea va fi susţinută şi de factorul emoţional, care ridică cotaţiile la sfârşit de an", precizează Lupşan. În plus, finalizarea ofertei Transgaz va accentua sentimentul de revenire, susţine analistul.

În opinia lui Lupşan, indicele BET-FI ar putea atinge, către finalul anului, un maxim de 77.000-80.000 de puncte, în timp ce indicele BET ar putea marca o creştere de până la 10% faţă de începutul acestui an. "În cazul în care nu se vor îmbunătăţi lucrurile la nivel macroeconomic, revenirea va fi de scurtă durată", atrage atenţia analistul Intercapital.

Marcel Murgoci, directorul de tranzacţionare al Estinvest Focşani, estimează un final de an la pragul de 75.000 de puncte pentru indicele BET-FI (în creştere cu aproximativ 12% faţă de începutul de an bursier). "Pentru indicele BET, mă aştept ca acesta să treacă în perioada imediat următoare de pragul de 9.000 de puncte. Cu toate că aprecieri vor urma cu siguranţă pentru toţi indicii, acestea nu vor mai ajunge, probabil, la cele dinaintea scăderilor", consideră Murgoci.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite