A doua rectificare bugetară aduce 5,5 miliarde de lei în plus la bugetul de pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A doua rectificare bugetară aduce 5,5 miliarde de lei în plus la bugetul de pensii
A doua rectificare bugetară aduce 5,5 miliarde de lei în plus la bugetul de pensii

Prin rectificarea bugetară, a doua din acest an, care va fi adoptată sâmbătă, asigurările sociale de stat vor primi în plus 5,54 miliarde lei de la bugetul de stat, pentru a acoperi deficitul, care a depăşit deja la jumătatea anului nivelul programat pentru 2009, arată proiectul de rectificare obţinut de NewsIn.

La prima rectificare bugetară din acest an, operată în aprilie, Guvernul a prevăzut pentru 2009 un transfer de la bugetul de stat de 1,35 miliarde lei pentru a acoperi deficitul bugetului asigurărilor sociale.

Între timp, situaţia bugetului public de pensii s-a înrăutăţit semnificativ, în condiţiile în care deficitul a ajuns la sfârşitul lunii iunie la 1,524 miliarde lei, depăşind cu 177 milioane lei nivelul programat pentru întregul an. Înainte de prima rectificare, bugetul asigurărilor sociale era prevăzut cu un excedent de 221,4 milioane lei.

În urma transferului de la bugetul de stat, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat se vor majora cu 487,4 milioane lei, sumă care va fi folosită pentru plata pensiilor de asigurări sociale de stat, estimate să fie mai mari cu 500 milioane lei faţă de nivelul prevăzut la prima rectificare. 

De asemenea, cheltuielile de personal scad cu 12,1 milioane lei, iar cele aferente programelor şi proiectelor de prevenire a accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale se reduc cu 0,5 milioane lei.

La bugetul asigurărilor pentru şomaj, cheltuielile se majorează cu 895,3 milioane lei, din care 643,2 milioane lei sunt necesare plăţii indemnizaţiilor de şomaj.

Guvernul, care s-a angajat să mărească pensiile cu încă 2% în octombrie, după creşterea de 3% aplicată în aprilie, ar putea aproba sâmbătă a doua rectificare bugetară din acest an, după ce va discuta vineri pe marginea proiectului cu partenerii sociali.

Bugetul ME ar putea fi suplimentat cu 302,3 milioane lei

Bugetul Ministerului Economiei ar putea fi suplimentat, la rectificarea bugetară, cu 302,34 mil. lei, din care mai mult de două treimi vor fi folosite pentru acoperirea pierderilor realizate de RAAN Drobeta Turnu Severin.

Banii vor fi folosiţi mai ales pentru asigurarea producţiei de apă grea, pentru programul de conservare şi închidere a minelor. De asemenea, potrivit proiectului, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) urmează să-şi plătească datoriile către bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat şi, respectiv, pentru plata datoriilor către Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) Târgu Jiu.

MIMMCMA ar putea majora veniturile ANPC cu aproape trei milioane de lei


Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MIMMCMA) ar putea majora veniturile proprii ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) cu circa trei milioane lei.

Totodată, bugetul pentru programele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile post-aderare al Ministerul IMM-urilor ar putea suferi o corecţie de 13.530.000 lei, precum şi cel pentru subvenţii, din care se vor tăia 2.600.000 lei.

Ministerul Public ar urma să rămână fără 4 milioane de lei

A doua rectificare ar putea tăia 4,27 milioane de lei din bugetul Ministerului Public, deşi procurorul general spunea, din martie, că, dacă va exista o reducere a bugetului, ministerul nu se va mai descurca.

Astfel, potrivit documentului care detaliază cheltuielile bugetare pe anul 2009, Ministerului Public îi vor fi luaţi din buget 14.212.000 de lei din banii pentru cheltuieli de personal, însă va primi 12.500.000 de lei pentru bunuri şi servicii.

Reducerea sumelor din capitolul de cheltuieli de personal apare în condiţiile în care, de la momentul proiectării bugetului MP şi până acum, a fost amânată plata sporului de stres de 50%.

Ministerul Agriculturii ar putea primi 620 milioane lei


MAPDR ar putea primi la rectificarea bugetară suma de 620 mil. lei pentru acordarea sprijinului financiar producătorilor agricoli, pentru finanţarea schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare.

Astfel, conform prevederilor proiectului, Guvernul ar putea aproba suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) cu 620 de milioane lei, bani care vor fi utilizaţi pentru finanţarea acţiunilor de acordare a sprijinului financiar producătorilor agricoli din sectorul vegetal, zootehnic, al îmbunătăţirilor funciare şi al organizării şi sistematizării teritoriului.

De asemenea, o parte din sumă este destinată finanţării schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare, care se acordă în agricultură începând cu anul 2007 şi pentru finanţarea nivelului fondurilor publice la creditele agricole pentru producţie, în limita creditelor de angajament aprobate în anul 2009.

Ministerul Apărării nu primeşte niciun ban în plus de la buget


MApN nu va primi bani la rectificarea bugetară, conform proiectului de OG, însă îşi va reorganiza fondurile actuale, astfel capitolele cheltuieli de personal şi asistenţă socială vor avea mai mulţi bani, însă se vor tăia bani de la bunuri şi servicii sau cheltuieli de capital.

Astfel, în urma reorganizării propriilor fonduri, capitolul "Cheltuieli de personal", din care se plătesc salariile şi sporurilor personalului din MApN, va primi în plus suma de 140.479.000 de lei. Alte 25.000.000 de lei vor fi redirecţionaţi pentru suplimentarea bugetului de la "Asistenţa socială".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite