În ciuda recomandărilor UE, europenii consumă mult curent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport al Centrului Comun de Cercetare (CCR), serviciul ştiinţific intern al Comisiei Europene, arată că în ţările Uniunii consumul de electricitate a crescut semnificativ în ultimii ani

Un raport al Centrului Comun de Cercetare (CCR), serviciul ştiinţific intern al Comisiei Europene, arată că în ţările Uniunii consumul de electricitate a crescut semnificativ în ultimii ani

Deşi în Europa au fost adoptate cu succes numeroase măsuri pentru diminuarea consumului de energie şi, implicit, a emisiilor de bioxid de carbon, din documentul oficial dat publicităţii de CCR rezultă că locuitorii bătrânului continent nu prea respectă recomandările UE şi folosesc în continuare aceeaşi aparatură electrocasnică mare consumatoare de curent electric.

Potrivit raportului, ale cărui date se bazează pe mai multe studii alcătuite în 2005 şi 2006 referitoare la consumul de energie al Uniunii Europene lărgite şi la piaţa aparaturii ori echipamentelor de înalt randament energetic, consumul de energie electrică în sectorul terţiar (al serviciilor) a crescut cu 15%, în timp ce consumul industrial - cu 9,5%.

Cât priveşte consumul mediu per familie, în 2004 acesta a fost de 4098 kWh. Specialiştii susţin că cifra ar fi trebuit să scadă cu 800 kWh pe an, adică un procent de 20%, dacă ar fi fost puse în practică toate recomandările şi reglementările UE referitoare la înlocuirea unor aparate şi echipamente vechi cu unele de ultimă generaţie, mult îmbunătăţite din punct de vedere ecologic.

Cele mai vizate din acest punct de vedere sunt vechile şi obişnuitele becuri, ce ar trebui înlocuite, potrivit indicaţiilor UE, cu noile modele ecologice compacte şi fluorescente. Dar europenii nu par să dea buzna pentru a-şi cumpăra becuri "moderne", mai ales că preţul acestora este, cel puţin deocamdată, destul de ridicat.

Frigidere vechi, DVD-uri noi

În noiembrie 2006, Comisia Europeană a prezentat un plan de acţiune pentru "eficacitate energetică", conţinând 60 de măsuri, prin care se urmărea reducerea cu cel puţin 20%, până în anul 2020, a consumului de electricitate. Însă din raportul CCR rezultă că politicile ecologice implementate în acest sens nu şi-au atins scopul în totalitate.

Studiile arată că europenii, chiar dacă îşi cumpără aparate electrocasnice noi (frigidere, maşini de spălat, aparate de aer condiţionat etc) prevăzute să consume mai puţin curent electric, nu renunţă cu uşurinţă la cele vechi, pe care, în cele mai multe dintre cazuri, le lasă să funcţioneze ocazional în alte încăperi.

În plus, din ce în ce mai multe familii îşi suplimentează "parcul energetic" cu aparate şi echipamente noi, cum ar fi DVD-uri, laptopuri, decodoare, telefoane wireless. Nu de puţine ori, acestea se găsesc în dublu sau triplu exemplar în acelaşi cămin, coexistând paşnic cu "bătrânele" televizoare sau aspiratoare.

Becurile ecologice, între da şi nu

Un alt domeniu în care tehnologiile moderne ar putea juca un rol important pentru utilizarea raţională a energiei se referă, în raportul CCR, la înlocuirea becurilor obişnuite, considerate "arhaice" (dat fiind că au fost inventate acum mai bine de un secol), cu cele fluorescente compacte.

Numeroase ţări au devenit partizanele ideii de a abandona total vechiul mod de iluminare electrică. Spre exemplu, Australia intenţionează ca, cel mult până în 2012, să folosească în exclusivitate becurile fluorescente compacte (LFC) şi diodele electroluminiscente (DEL), care au fost deja lansate pe piaţă.

Dar tot raportul CCR arată că ţările bătrânului continent european au un ritm mult mai lent în adoptarea unor soluţii energetice considerate, deocamdată, de avangardă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite