CE recomandă azi intrarea României în UE, în 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am scăpat de amânare, dar riscăm sancţiuni dacă întârziem reformele

sau acţiuni imediate în justiţie şi agricultură. În caz contrar, cele două ţări riscă sancţiuni din partea Comisiei.

CSM are probleme cu integritatea
Raportul menţionează progresele din justiţie şi avertizează asupra problemelor nerezolvate care ţin de partea de implementare. "Deşi promulgată, interpretarea şi aplicarea noii legi a medierii în toate instanţele nu este încă asigurată", arată documentul. Consiliul Superior al Magistraturii primeşte şi el o bilă neagră pentru integritate. "CSM nu a rezolvat încă toate problemele de ordin etic care ar putea să-i afecteze reputaţia", reproşează CE cu referire la eventualele conflicte de interese care mai persistă în cazul unora dintre magistraţi.

Opoziţia parlamentară, certată pentru ani
Lăudând adoptarea legii privind finanţarea partidelor politice şi eficienţa DNA, Comisia aminteşte de necesitatea Agenţiei Naţionale de Integritate, pentru ireversibilitatea luptei anticorupţie. "Încercările anumitor grupuri parlamentare de a reduce eficienţa ANI, aşa cum a fost ea propusă, precum şi încercările repetate de a schimba modul de numire şi revocare a procurorilor şefi" sunt criticate în document. Pentru justiţie şi anticorupţie, documentul recomandă un mecanism de asistenţă şi verificare care constă în urmărirea de către Comisie a îndeplinirii obiectivelor din raport până pe 31 martie, anul viitor. "Măsura adecvată" care ar putea fi luată la 1 iunie 2007, dacă justiţia nu-şi rezolvă "obiectivele", este nerecunoaşterea deciziilor instanţelor româneşti în statele UE.

Agricultura poate pierde pentru un an 25% din fonduri
Agriculturii i se reproşează întârzierea sistemului de administraţie şi control al parcelelor (IACS) din cauza lipsei unor proceduri de management, a personalului şi a echipamentului adecvat. În cazul în care vor persista deficienţele în buna funcţionare a IACS şi, cu aceasta a agenţiilor de plăţi, România va pierde o parte din fonduri. Surse de la Bruxelles susţin că este vorba de 25 la sută din subvenţiile pentru agricultură, pe o pe o perioadă de 12 luni, din decembrie 2007 până în noiembrie 2008, cu posibilitatea prelungirii acestora cu încă 12 luni.

Clauză sectorială la pesta porcină
Cu excepţia restricţiilor de export a produselor de carne neprelucrate termic cauzate de existenţa pestei porcine, CE nu recomandă activarea, la data aderării, a niciuneia dintre clauzele de salvgardare sectoriale. Asistenţa medicală, educaţia, administraţia locală sunt în continuare domenii "vulnerabile", indică raportul Rehn. "Acest raport confirmă că România şi Bulgaria au făcut în continuare progrese pentru a-şi finaliza pregătirile pentru aderarea la UE, demonstrând cu aceasta angajamentul în vederea alinierii la principiile şi legislaţia UE începând cu 1 ianuarie 2007", se mai arată în document.

Satisfacţie pentru politicienii români la Bruxelles
Ministrul integrării, Anca Boagiu, şi o parte a euroobservatorilor români se află deja la Strasbourg. Confirmarea datei de 1 ianuarie 2007 ca dată a aderării mulţumeşte politicienii români.

Adrian Cioroianu (PNL): "Acum un an nu eram aşa optimist"
Raportul este "indiscutabil o veste bună" pentru euroobservatorul liberal Adrian Cioroianu. "Acum un an nu eram atât de optimist", spune el remarcând paragraful din documentul Rehn care penalizează opoziţia politico-parlamentară pentru întârzierea adoptării ANI.

Roberta Anastase (PD): Ritmul reformelor trebuie continuat
Euroobservatorul democrat Roberta Anastase consideră că importantă este încadrarea României în termenul stabilit de 1 ianuarie 2007. Ea aminteşte progresul parcurs de actualul guvern, care a trebuit să se confrunte cu 11 clauze de salvgardare, care făceau termenul de 1 ianuarie "greu de atins". Anastase subliniază că trebuie menţinut ritmul reformelor şi că "trebuie să fim cinstiţi cu noi".

Vasile Puşcaş (PSD): Mai avem multe de demonstrat
Fostul negociator-şef în relaţia cu UE, deputatul PSD Vasile Puşcaş, primeşte cu satisfacţie ultimul raport al CE, "rod al unei munci de 10 ani". Dacă am fi primit mai devreme această confirmare a aderării, probabil că procesul de ratificare a Tratatului de aderare ar fi fost acum deja încheiat, crede Puşcaş. El avertizează însă că "mai trebuie să treacă timp până ca România să poată accesa toate drepturile unui membru plin al UE şi că în continuare avem de demonstrat statelor care încă nu au ratificat tratatul nostru că merităm să aderăm la Comunitatea Europeană".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite