"Este reacţia musulmanilor, nu a religiei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muftiul Murat Iusuf, conducătorul cultului musulman din România, recunoaşte că reacţia musulmanilor este puţin exagerată, dar spune că în religia islamică orice reprezentare a chipului

Muftiul Murat Iusuf, conducătorul cultului musulman din România, recunoaşte că reacţia musulmanilor este puţin exagerată, dar spune că în religia islamică orice reprezentare a chipului profetului este interzisă şi că ar trebui respectată libertatea religioasă a fiecăruia.
- Din ce cauză a început "războiul caricaturilor"?
- În religia islamică, orice reprezentare a figurii profetului şi a lui Dumnezeu este interzisă. S-a publicat caricatura aceea cu Mahomed cu bomba pe cap? Nu se poate închipui, nu se poate picta chipul lui. Aceasta este religia, acestea sunt principiile noastre religioase. şi eu cred că noi toţi ar trebui să respectăm libertatea religioasă a fiecăruia dintre concetăţenii noştri. Să vedem ce înţeleg colegii dv. de la celelalte publicaţii care nu numai că au luat ştirea de la presa occidentală, dar au şi comentat-o în termeni foarte duri. Noi avem aici o Constituţie, avem legile ţării, avem CNA-ul. Eu nu vreau să pun o cenzură asupra presei. Noi trăim aici de mai bine de şapte secole şi nu am avut nici un conflict. Trebuie să ne respectăm valorile de viaţă pe care le avem unii faţă de ceilalţi.
- Unde credeţi că se termină libertatea de exprimare şi începe, haideţi să spunem, interdicţia?
- Religia noastră este o religie a păcii, şi nu a violenţei. O reacţie de genul acesta nu este a religiei. Libertatea de exprimare se termină când se depăşesc anumite limite. Ce-ar fi ca toate persoanele să umble în costumul lui Adam. Ar fi frumos, nu? Ar fi moral? Intervine legislaţia imediat şi i se interzice să umble nud.
- De ce credeţi că s-a iscat o reacţie atât de violentă?
- Pentru că s-a exagerat foarte mult în Occident. Poate, într-adevăr, şi presa islamică a venit cu anumite caricaturi, a venit cu anumite poze, cu rabinii etc. Dar eu condamn aceste lucruri. Cum v-am spus, Islamul este religia păcii, a nonviolenţei. Nu cred că un musulman a făcut chipul lui Iisus aşa cum l-a făcut un creştin pe cel al profetului.
- Dar se justifică totuşi o asemenea reacţie? Nu e exagerată?
- E puţin exagerată. Comunitatea musulmană din România nu este dependentă de nicio comunitate externă. Noi suntem independenţi. Dacă o persoană din altă religie greşeşte sau dacă o persoană din religia noastră greşeşte, acest lucru n-ar însemna că toţi musulmanii sunt ca el şi că toţi musulmanii greşesc. şi, mai ales, în acele articole care au apărut în presa naţională nu se poate distinge politicul de religie. Sunt liderii politici care reprezintă anumite ţări, îi respectăm, dar asta nu înseamnă că suntem de acord cu ideile pe care le propagă ei. Deci, ei nu reprezintă pe nimeni ca musulmani.
- Credeţi că există pericolul ca în România să existe astfel de ciocniri?
- Nu! Să ştiţi că şi apelul meu către comunitatea musulmană va fi să fie linişte, să fim calmi, să tratăm pe cale amiabilă aceste probleme. Din păcate, presa noastră, o parte a presei a exagerat. Câţiva colegi ai dv. au exagerat foarte mult. Ei puteau, în primul rând, să se consulte cu mine, aşa cum aţi făcut dv., şi ei puteau să scrie sau să preia ştirea aşa cum este ea. Anumite ziare au preluat ştirea exact aşa cum a fost ea şi pe acei colegi ai dv. îi felicit. Dar, de partea cealaltă, s-au făcut nişte comentarii foarte absurde, care n-au nici o legătură cu logica, n-au nici o legătură cu filosofia. Până la urmă, eşti legat de libertatea de exprimare. Deci, eşti legat de acest lucru şi, până la urmă, trebuie să-ţi aperi libertatea de exprimare. N-a fost frumos că în presa română au apărut astfel de comentarii şi caricatura în mod special.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite