INFOGRAFIE Arme interzise la nivel mondial ar fi folosite împotriva civililor în Libia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata libiană foloseşte împotriva civililor arme strict interzise la nivel mondial: bombele cu fragmentaţie, a anunţat organizaţia umanitară internaţională Human Rights Watch (HRW).

Organizaţia citează mărturii ale şoferilor şi medicilor de ambulanţă care au preluat persoane rănite din zonele bombardate de armata lui Gaddafi. Rămăşiţele a minimum trei astfel de bombe au fost raportate până acum, potrivit sursei citate. Reprezentanţii guvernului de la Tripoli neagă ferm acuzaţiile: "Le cerem să dovedească acuzaţiile. Dacă am folosi aceste bombe, urmele ar rămâne timp de zile sau săptămâni, iar noi stim că membrii comunităţii internaţionale vor intra în curând în ţara noastră. Nu putem face aşa ceva, nu putem face ceva care ne-ar incrimina, chiar dacă am fi criminali", a declarat Mussa Ibrahim, purtătorul de cuvânt al guvernului libian.

Ce este o bombă cu fragmentaţie?

În momentul în care sunt lansate, bombele cu fragmentaţie eliberează sute de mici proiectile care acoperă o zonă largă şi care nu explodează neapărat în momentul impactului. Acest timp de armament este interzis în peste 100 de ţări din anul 2010.

image

Unde şi cine a mai folosit această armă?

Bombele cu fragmentaţie au fost folosite de ruşi, în 1995, în războiul din Cecenia. Sârbii le-au folosit şi ei în Croaţia în 1995, iar NATO le-a utilizat la rândul ei în Serbia şi Mintenegru în 1999. Statele Unite au folosit acest tip de arme în Afganistan, în 2001 şi în 2003, în invazia din Irak. Libanul e şi el pe lista victimelor armelor cu fragmentaţie în 1978, 1982 şi 2006, în timpul invaziei Israelului. Acest tip de armament ar fi fost folosit în războiul ruso-georgian din 2008. Cea mai recentă menţionare a folosirii bombelor cu fragmentaţie a fost în Cambodgia, unde Thailanda ar fi lansat la 6 aprilie asemenea proiectile într-un conflict la graniţă.

Citeşte aici comunicatul HRW, în limba engleză

Bombele găsite în Libia ar fi fabricate în 2007 în Spania, de compania Instalaza SA, modelul fiind MAT-120 mm. Spania a distrus la sfârşitul anului 2008 un număr de 1.852 de astfel de bombe, ca urmare a semnării şi ratificării Convenţiei Internaţionale de interzicere a acestui tip de muniţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite