Care este scopul misiunii militare din Libia/Senator american: Acesta nu este un război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu a existat niciodată o îndoială că forţele coaliţiei pentru operaţiunile militare din Libia vor prelua controlul asupra spaţiului aerian din Libia. Întrebarea care se ridică este care sunt scopurile politice şi diplomatice finale.

Obiectivul anunţat de amiralul Mike Mullen, şeful Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore, este instituirea unei zone de interdicţie de zbor în spaţiul aerian libian, cu scopul de a proteja civilii de atacurile forţelor loiale colonelului Muammar Gaddafi şi pentru a permite acordarea de sprijin umanitar. "Ne-ar plăcea ca Muammar Gaddafi să-şi retragă trupele din ţară şi să nu-şi mai atace propriul popor", a spus Mike Mullen.

Violenţele au izbucnit în Libia în urma protestelor împotriva celui mai longeviv dictator din lumea arabă (42 de ani), între manifestanţii antiguvernamentali şi poliţia libiană având loc confruntări violente. În acest context, Gadhafi a promis să meargă din casă în casă pentru a "curăţa" oraşul de membri ai opoziţiei.

Această ameninţare a determinat Consiliul de Securitate al ONU să adopte o rezoluţie care interzice zborurile armatei guvernului pe o rază de 100 de kilometri în jurul oraşului Benghazi, oraş controlat de forţele rebele şi aflat sub asediul armatei lui Gaddafi. Această decizie a fost luată cu sprijinul fără precedent a Ligii Arabe.

Rezoluţia Consiliului a fost adoptată ca urmare a "încălcării grave şi sistematice a drepturilor omului" de către armata lui Gaddafi.

Atât preşedintele american Barack Obama, cât şi secretarul de stat Hillary Clinton, au declarat, în ultimele două săptămâni, că Muammar Gadhafi ar trebui să renunţe la putere, dar oficialii administraţiei au insistat duminică asupra faptului că scopul misiunii militare nu este schimbarea regimului.

"Scopul acestei misiuni nu este de a scăpa de Gaddafi. Nu asta a aprobat Organizaţia Naţiunilor Unite şi nu aş compara această intervenţie cu mersul la razboi. Aceasta este o operaţiune foarte limitată, orientată spre salvarea de vieţi", a explicat senatorul american John Kerry, din Massachusetts.

Dar există voci care susţin că scopul misiunii ar trebui să fie înlăturarea lui Gaddafi de la putere. Senatorul Lindsay Graham, din Carolina, membru al Comitetului pentru Servicii Armate, a declarat că aceasta este cea mai bună şansă de a scăpa de Gaddafi. "Dacă noi nu scăpăm de el, mai târziu vom plăti cu vârf şi îndesat". Aceeaşi părere este împărtăşită şi de senatorul din Connecticut, care susţine că liderul libian nu mai poate rămâne la putere.

Însă Ministerul rus de Externe a avertizat, duminică, cu privire la acţiunile ce ar merge "dincolo de obiectivele propuse de rezoluţie, şi anume protecţia populaţiei civile." Rusia a fost unul dintre cei cinci membri ai Consiliului de Securitate care s-a abţinut de la rezoluţie.

Criticii se întreabă de ce Consiliul de Securitate şi Liga Arabă nu a adoptat măsuri similare împotriva altor ţări care se confruntă cu conflicte politice interne, cum ar fi Siria, Bahrain sau Yemen.

"Există o mulţime de astfel de conflicte, unele poate chiar mai violente. Spre exemplu, în octombrie şi în această primăvară, Uniunea Africană a solicitat Consiliului de Securitate al ONU instituirea unei zone de interdicţie a zborurilor în Somalia. Ghiciţi câte avioane franceze şi britanice zboară peste Mogadishu azi? Nici unul ", a spus Mica Zenko, din cadrul Consiliului pentru Relaţii Externe, pe probleme de prevenire a conflictelor.

Diferenţa, susţine fostul ambasador libian, este omul aflat în centrul evenimentelor. "Pericolul este Gaddafi însuşi".

Senatorul Jack Reed din Rhode Island a spus care ar putea fi obiectivul nerostit al Coaliţiei. "Speranţa este că vor reuşi să-l îndepărteze pe Gaddafi de la putere şi să încerce să dezvolte un guvern stabil. Dar Gaddafi este un asasin, un tip viclean, un supravieţuitor. Ştim asta, aşa că este dificil de ştiut exact cum se va termina. Dar, în viitorul apropiat, suntem concentraţi pe protecţie, pe crearea unui mediu în care civilii libieni să nu poată fi masacraţi", a spus Jack Reed.

Senatorul Richard Lugar, Indiana, liderul republican al Comitetului pentru Relaţii Externe, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la o situaţie dificilă cu care s-ar putea confrunta Statele Unite în Orientul Mijlociu. De asemenea, Grupului Internaţional de Criză avertizează că lumea trebuie să aibă în vedere toate scenariile posibile din Libia.

"Ştim ce încercăm să prevenim. Asta nu înseamnă că ştim ceea ce încercăm să realizăm", a spus şi Robert Malley, director de programe pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord în cadrul Grupului Internaţional de Criză.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite