Rebelii, ţinuţi pe loc de forţele lui Gaddafi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda intervenţiei NATO, insurgenţii nu reuşesc să obţină nicio victorie în conflictul cu armata lui Muammar Gaddafi. Diplomaţia internaţională se mobilizează pentru a obţine încetarea focului. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a apreciat că nu există „o soluţie militară“ pentru acest conflict şi că e nevoie de una politică.

Lupte violente s-au dat ieri, pentru a doua zi consecutiv, în Ajdabiya din estul ţării, după ce forţele loiale lui Muammar Gaddafi i-au forţat pe rebeli să se retragă spre estul oraşului. Ajdabiya e un punct important pentru opoziţie, deoarece se află la o intersecţie strategică de drumuri şi este ultimul oraş înainte de Benghazi, fieful rebelilor. Sâmbătă, rebelii au încercat să se apropie de zona petrolieră Brega, situată la 80 de kilometri spre vest, dar au fost respinşi de armata lui Gaddafi, cu ajutorul artileriei. Avioanele NATO au distrus ieri 11 tancuri ale trupelor lui Muammar Gaddafi pe o şosea care duce spre Ajdabiya, a anunţat un oficial din cadrul NATO.  Tot ieri, alte 14 tancuri au fost distruse în apropiere de Misrata, în vest, a precizat acelaşi oficial.

Misrata, asediat de peste o lună

În vestul ţării, un alt front continuă să creeze haos: Misrata, oraş al rebelilor asediat şi bombardat de o lună şi jumătate de forţele regimului. NATO a continuat să bombardeze depozite de muniţie şi armament greu aparţinând forţelor loiale lui Muammar Gaddafi folosite pentru a se reaproviziona şi a bombarda oraşul, situat la 210 kilometri est de Tripoli. Într-un comunicat, generalul Charles Bouchard, comandantul acestor operaţiuni, a adăugat că NATO a distrus un număr important de tancuri, dintre care unele participau la bombardarea Misrata.

„Am văzut exemple oribile în care forţele regimului şi-au amplasat deliberat armamentul în apropierea civililor, în casele acestora şi chiar în locurile de cult. Au fost văzuţi militari care se ascundeau în spatele femeilor şi copiilor. Acest gen de comportament încalcă legea internaţională şi nu va fi tolerat", a declarat generalul Bouchard.

Sâmbătă, o navă închiriată de Comitetul internaţional al Crucii Roşii a acostat în acest oraş, al treilea ca mărime din ţară, având la bord echipamente medicale pentru îngrijirea a 300 de răniţi. UE se pregăteşte să lanseze o misiune militaro-umanitară pentru a ajuta populaţia asediată la Misrata.

Soluţie diplomatică

Întrebat de publicaţia germană "Der Spiegel" dacă se poate câştiga războiul din Libia fără a trimite trupe la sol, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen a declarat: „Răspunsul sincer la această întrebare este că nu există o soluţie militară pentru acest conflict. Avem nevoie de o soluţie politică şi revine poporului libian sarcina de a lucra în această direcţie".

În final însă, a apreciat Rasmussen, ONU va fi cea care va ajuta Libia să găsească o soluţie politică la această criză. „Integritatea teritorială a Libiei trebuie cu orice preţ menţinută", a adăugat el. Mâine, miniştrii europeni ai Afacerilor Externe se întâlnesc cu un reprezentant al rebelilor. Liga Arabă va găzdui joi, la Cairo, o conferinţă în prezenţa secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, şi a şefului diplomaţiei europene, Catherine Ashton.

Mediatori africani la Tripoli

Comitetul Uniunii Africane, format din cinci preşedinţi mandataţi ca mediatori, s-a întâlnit ieri la Tripoli cu Muammar Gaddafi, pentru a propune un armistiţiu în luptele cu insurgenţii. Preşedintele sud-african, Jacob Zuma, şi omologii acestuia din Congo, Mali, Mauritania şi Uganda vor încetarea ostilităţilor şi deschiderea unui dialog între regim şi insurgenţi. Delegaţia propune „o perioadă de tranziţie" pentru adoptarea unor reforme politice. Ulterior, mediatorii s-au deplasat la Benghazi, pentru a discuta cu rebelii.

"Avem nevoie de o soluţie politică şi revine poporului libian sarcina de a lucra în această direcţie."
Anders Fogh Rasmussen
secretarul general al NATO

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite