Război în Libia: Lista avioanelor cu care Franţa, Canada şi Marea Britanie au intrat în Libia - FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operațiunea aeriană desfășurată deasupra Libiei a început. Potrivit presei internaționale, principalii trei actori ai atacului din aer sunt Marea Britanie, Franța și Canada. Dotările acestora conțin cele mai performante modele de avioane, camere de supraveghere cu infraroșu, detectoare de căldură și programe speciale de realizare, din aer, a unor hărți 3D pentru identificarea și anihilarea inamicului. 

Forțele aeriene britanice

Typhoon - Eurofighter

·    Echipaj: 1 persoană
·    Viteză: 2 Mach
·    Armament: rachete de luptă

Typhoon-Eurofighter este descris în literatura de specialitate ca fiind “un avion agil”, ce poate fi folosit în lupta aeriană, în cazul în care forțele liberiene ar încerca un atac armat în aer.

Typhoon a fost realizată după o serie de criterii stabilite de către Marea Britanie, Spania, Germania și Italia pentru a înlocui seria Tornado. Este considerat a fi unul din cele mai complete modele, din punct de vedere tehnologic, dar și în privința armamentului ce poate fi utilizat.



Tornado GR4

·    Echipaj: 2 persoane
·    Viteză: 1.3 Mach
·    Armament:  rachete Storm Shadow, rachete-antitanc Brimstone, ALARM, rachete aer-aer Sidewinder, bombe Paveway II și Paveway III, etc.

“Tornado” este unul dintre cele mai utilizate modele de către Forțele Aeriene ale Regatului Unit, având un rol fundamental în stabilirea interdicțiilor de zbor în războiul din Irak.

Este folosit mai ales ca un vehicul de atac și ar putea avea un rol extrem de important în anihilarea proiectilelor sol-aer ale forțelor libiene.

Un alt mare avantaj al acestui model stă în capacitatea acestuia de a lovi ținte de la distanțe extrem de mari. Este descris în literatura de specialitate ca fiind proiectat pentru “atacuri extrem de exacte, asupra unor obiective aflate la mare distanță”.

image
image

Nimrod R1

·    Echipaj: 29 de persoane
·    Viteză: 360 de noduri

Seria “Nimrod R1” este formată din aparate de recunoaștere, derivate din vehiculele de patrulare maritime. În Libia, această serie va fi folosită în operațiunile de supraveghere.

Avantajul modelului ține de capacitatea acestuia de a defini perfect zona analizată și de a strânge informații din zbor. “Nimrod R1” poate sta în aer pentru perioade mari de timp, cu un consum redus de combustibil.




Sentinel R1

·    Echipaj: 5 persoane
·    Viteză: 0.89 Mach

Avioanele “Sentinel R1” au fost folosite cu success în operațiunile din Afganistan. Modelul este dotat cu radar și sisteme de monitorizare ce pot fi folosite la identificarea și strângerea de informații despre inamicul aflat la sol.

image
image

Forțele aeriene franceze

Dassault Rafale

·    Echipaj: 1 sau 2 persoane
·    Viteză: 1.8 Mach
·    Armament: rachete aer-sol, printre care Apache și Exocet, și rachete aer-aer.

 “Dassault Rafale” este un model multi-funcțional, capabil să asigure apărarea aeriană, dar și atacurile la sol sau misiunile de recunoaștere.

Este dotat cu un sistem de supraveghere electronic extrem de sofisticat, numit “Spectra”, ce poate detecta simultan până la opt ținte și generează automat hărți 3D pentru atac.



Mirage 2000

·    Echipaj: 1 sau 2 persoane
·    Viteză: 2.2 Mach
·    Armament: Tunuri tip DEFA 554 și rachete aer-aer.

Un aparat de atac multi-funcțional, urmașul celebrului Mirage III, din anii 1960. A început să fie utilizat din 1982, iar la sfârșitul acelui deceniu a fost modernizat din temelii.

image



Mirage F1

Un model mai vechi din seria “Mirage”. Deși există mai multe modele, cel mai utilizat este Mirage F1CR, specializat pe recunoaștere video și senzori optici și electronici.



Forțele aeriene canadiene


CF-18 Hornet

·    Echipaj: 1-2 persoane
·    Viteză: 1.7 Mach
·    Armament: tun “Vulcan”,  detector de rachete aer-aer.

Este cel mai celebru produs al Forțelor Aeriene din Canada, folosit în general pentru superioritate în luptele aeriene și analiză tactică.

Aparatul este echipat un sistem radar sofisticat ce poate localiza ținte pe toate tipurile de vreme și la distanțe extrem de mari. Este dotata cu o cameră cu infraroșu, ce le permite piloților să detecteze țintele pe timp de noapte și în condiții meteo precare.

image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite