Rachete Tomahawk si Storm Shadow, armele forţelor aliate în razboiul din Libia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalele rachete folosite în intervenția militară din Libia sunt, în mare, aceleași folosite și în Războiul din Irak. Principalele două tipuri sunt cele devenite deja “clasice” în astfel de conflicte: Tomahawk și Storm Shadow. Caracteristici comune: tehnologie avansată și o mare acuratețe în anihilarea țintelor inamice.

Rachete Tomahawk

·    Arme cu rază lungă de acțiune, proiectate pentru a lovi ținte strategice cu minimum de victime colaterale.
·    Pot să lanseze până la 450 de kilograme de focos până la aproximativ 1.600 de kilometri.
·    Pot fi lansate la altitudine mare și mică.

Rachetele Tomahawk pot zbura cu o viteză de aproximativ 700 de mile pe oră, la distanțe de până la 1000 de mile, îndeajuns de aproape de sol pentru a lua prin surprindere planul antiaeriean al inamicului.

Modelul a fost folosit intensiv în războiul din Irak și împotriva țintelor sârbești din Bosnia. Încărcătura conținută de fiecare rachetă poate sparge orice tip de clădire din beton.



Rachete Storm Shadow

·    Proiectate cu rază lungă de acțiune pentru a doborî țintele statice.
·    Sunt armate cu focos explozibil convențional.
·    Pot fi lansate de la 250 de kilometri de țintă.

Storm Shadow sunt lansate în general din avioane. O astfel de rachetă nu cântărește mai mult de o tonă și a fost folosită pentru prima dată de către forțele aliate în 2003, în Războiul din Irak.

Acest tip de rachetă este programată înaintea lansării, cu detalii privind ținta ce trebuie anihilată. Din momentul în care se pune în mișcare este ghidată de un radar propriu și un sistem cu GPS pentru a naviga către ținta prestabilită.  Încărcătura explozivă îi permite să penetreze cu ușurință construcțiile din beton.

image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite