VIDEO NATO loveşte în buncărul lui Gaddafi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Birourile colonelului Gaddafi, aflate în incinta reşedinţei din Tripoli a acestuia, au fost complet distruse, în urma raidului aerian al Alianţei Nord-Atlantice.

Reprezentanţi ai regimului libian au acuzat NATO că ţinta raidului aerian de ieri, efectuat în cartierul Bab al Azizia, în care au fost răniţi peste 45 de oameni, a fost de fapt Muammar Gaddafi.  „Este o tentativă de asasinare" a colonelului Gaddafi, a afirmat un oficial de la Tripoli, care i-a şi plimbat pe corespondenţii presei străine în Libia prin biblioteca şi câteva saloane destinate reuniunilor oficiale, distruse acum de bombardament.

Imaginile surpinse de agenţiile străine amintesc, într-o oarecare măsură, de momentele din decembrie 1989, când persoane, neidentificate până în ziua de astăzi, au pătruns în reşedinţa lui Nicolae Ceauşescu din cartierul bucureşetean Primăverii, plecând cu diverse „suvenire", de la linguriţe de aur, pantofi, la haine de blană. Reprezentanţii Alianţei Nord-Atlantice au declarat că ţinta raidului aerian a fost comandamentul trupelor fidele regimului de la Tripoli, aflat în reşedinţa din Bab al Azizia. Însă Saif Al-Islam,unul dintre fiii lui Gaddafi, a calificat raidul NATO drept un gest de laşitate.

Raidul aerian, un act de laşitate

Birourile din reşedinţa liderului libian, distruse în raidurile Alianţei Nord-Atlantice   Foto: Reuters



„Acest atac laş asupra birourilor lui Muammar Gaddafi îi poate speria sau teroriza pe copii. Însă noi nu vom renunţa la luptă şi nu ne temem", a spus el. „Milioane de oameni sunt alături de colonelul Gaddafi. Oameni cărora nu le este frică", a adăugat el.  Presa de limbă arabă relatează că într-adevăr reşedinţa lui Gaddafi din cartierul Bab al Azizia este un fel de cazarmă, o fortăreaţă cu ziduri groase din beton armat, care găzduieşte şi un buncăr în care colonelul îşi adăposteşte cei mai importanţi miniştri.

Trupele NATO au fost însă luate prin surprindere de vicleşugurile militare ale trupelor lui Gaddafi care au atacat duminică oraşul Misrata, la scurt timp după ce anunţaseră încetarea focului, pentru a le permite liderilor tribali să găsească o soluţie paşnică pentru conflict. Martori oculari au relatat că zeci de rachete Grad ale forţelor loiale regimului au lovit oraşul, ucigând cel puţin 30 de oameni şi rănind alte zeci. Misrata este de mai bine de şase săptămâni teatrul unui război de gherilă urbană sângeros. Situaţia umanitară din regiune devine din ce în ce mai problematică. Localnicii, printre care copii şi femei, sunt folosiţi ca scuturi umane de mercenarii lui Gaddafi. Ei nu au hrană, apă şi nici medicamente. Vezi aici video.

Copii violaţi de mercenari

image

Zeci de copii au fost abuzaţi sexual de mercenarii lui Gaddafi   Foto: Reuters



Organizaţia „Salvaţi Copiii" a avertizat comunitatea internaţională că zeci de minori, unii în vârstă de numai opt ani, au fost abuzaţi sexual în oraşele luate cu asalt de soldaţii colonelului Gaddafi. Mărturii terifiante despre violuri au venit din partea a 200 de micuţi fugiţi împreună cu familiile lor din Misrata, Ajdabiya şi Ras Lanuf.  Potrivit organizaţiei, copiii au fost abuzaţi de mercenarii lui Gaddafi sub privirile familiilor lor.

„Mai mulţi copii ne-au povestit că taţii lor au fost ucişi, iar mamele lor violate. Au relatat despre ce au păţit alţi copii de vârsta lor, dar s-ar putea ca totul să li se fi întâmplat lor, dar le este ruşine să recunoască", a declarat un reprezentant al „Salvaţi Copiii", citat de cotidianul „The Guardian". El a precizat că mulţi dintre micuţii refugiaţi prezintă simptomele unui abuz sexual: sunt retraşi, refuză să se joace cu ceilalţi copii şi se trezesc plângând, în toiul nopţii.

„Ucideţi pe oricine traversează strada"

Mărturiile a doi soldaţi din trupele loiale regimului Gaddafi, capturaţi de rebeli, completează imaginea ororilor care se petrec în Libia. Ei au povestit  că au primit ordin să ucidă pe oricine le iese în cale. „Ni s-a spus să ucidem, orice persoană, inclusiv femei şi copii, care traversează strada", a declarat Misbah Mansuris (25 de ani), soldat în trupele fidele regimului, jurnaliştilor de la cotidianul „Die Welt". El a povestit că mulţi camarazi ai săi nu mai pot accepta ororile la care iau parte.  Papa Benedict al XVI-lea a declarat şi el în mesajul său de Paşte că „diplomaţia şi dialogul trebuie să ia locul armelor" în Libia.

"Fie ca, în Libia, diplomaţia şi dialogul să ia locul armelor."
Papa Benedict al XVI-lea

Un război întreţinut cu milioane de euro

image

Rebelii sunt finanţaţi de mai multe state din Golf   Foto: AFP



Confruntările între rebelii susţinuţi de aliaţii occidentali şi trupele loiale lui Muammar Gaddafi continuă. Revista germană „Der Spiegel"  notează că ambele tabere sunt alimentate cu fonduri şi armament de diverse ţări, ceea ce nu face decât să-ntreţină războiul. Spre exemplu, opozanţii regimului, care şi-au stabilit fieful în oraşul Benghazi, din estul Libiei, au primit recent peste 123 de milione de euro, sprijin financiar din partea Kuwaitului. Banii sunt destinaţi consolidării Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), mai exact plăţii salariilor din Executivul rebelilor. Declaraţiile au fost făcute chiar de şeful guvernului de tranziţie de la Benghazi, Mustafa Abdel Dshalil.  Ministrul de Externe de la Al Kuwait, şeicul  Mohammed Sabah el Salem el Sabah, a anunţat că ţara sa va mai acorda un ajutor umanitar consistent poporului libian prin intermediul CNT. 

Turcia sprijină indirect regimul

Şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, s-a pronunţat în favoarea deblocării fondurilor libiene în favoarea guvernului opoziţiei libiene. Parisul exclude ideea de a furniza arme rebelilor, dar consideră că nu este ilegal ca alte ţări să acorde muniţie opozanţilor care „protejează populaţia civilă". De partea cealaltă, pe Gaddafi îl ajută indirect multe alte ţări, care continuă afacerile cu statul libian, relatează „ Los Angeles Times".  Îngheţarea fondurilor lui Gaddafi de către Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii - este vorba despre aproximativ 41 de miliarde de euro - este un eşec pentru că mai multe state, printre care Turcia, Kenya şi alte state africane nu şi-au suspendat tranzacţiile comerciale cu Tripoli.

Bani şi aur puşi deoparte

Presa arabă a scris pe larg despre averea pe care ar avea-o familia lui Muammar Gaddafi. Safia Farkash, soţia liderului de la Tripoli, ar deţine cel puţin 20 de tone de aur, relata „Al-Arabya", care nu sunt păstrate în bănci, ci în locuri sigure, în apropiere de capitala libiană.  Averea colonelului Gaddafi, la care dictatorul continuă să aibă acces, se ridică, potrivit presei arabe, la peste 80 de miliarde de euro.

123 de milioane de euro este ajutorul primit de Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) din partea Kuwaitului.

image
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite