Mandat de arestare pe numele lui Gaddafi pentru crime împotriva umanităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga  a emis luni un mandat de arestare pe numle liderului Libian, Muammar Gaddafi, pe care îl acuză de crime împotriva umanităţii comise începând cu 15 februarie.

Colonelul Muammar Gaddafi este acuzat de crime împotriva umanităţii, comise începând cu mijlocul lunii februarie, când a devenit ţinta unei revolte populare, în special la Tripoli, Benghazi şi Misrata.

Pe parcursul a şase luni, revolta s-a transformat într-un adevărat război civil între forţele loiale actualului regim şi insurgenţii care luptă pentru înlăturarea liderului libian.

Totodată, judecătorii CPI au emis mandate de arestare pentru crime împotriva umanităţii pe numele lui Seif Al-Islam, fiul lui Gaddafi, şi al şefului serviciilor de informaţii libiene, Abdallah Al-Senoussi.

În 16 mai, procurorul Luis Moreno-Ocampo le-a cerut judecătorilor mandate de arestare împotriva celor trei, pe care i-a făcut responsabili pentru crime şi persecuţii comise de forţele de securitate libiene împotriva populaţiei civile.

Sesizat de Consiliul de Securitate al ONU la 26 februarie, procurorul CPI a demarat o anchetă la 3 martie.

Potrivit procurorului CPI, revolta din Libia s-a soldat cu mii de morţi şi a generat fuga în străinătate a aproape 650.000 de libieni şi strămutarea în interiorul ţării a altor 243.000.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite