Detalii din tinereţea liderului libian: Gaddafi bea apa cu care trebuia să se spele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul libian a băut conţinutul bolului pentru spălat mâinile la o cină oficială deoarece nu ştia la ce serveşte acesta, afirmă fostul său  ministru de Externe într-o lucrare publicată în anii 1970.

Mail on Sunday a descoperit disertaţia în sociologie, intitulată "Liderul politic şi originea sa socială, Muammar Gaddafi, liderul libian", scrisă de Moussa Koussa în timp ce studia la Universitatea din Michigan, în Statele Unite în anii '70, bazată pe o serie de interviuri cu Gaddafi.

Fostul ministru de Externe Moussa Koussa, care s-a refugiat în Marea Britanie în 30 martie, dezvăluie în informaţii vitale despre sursa urii pe care dictatorul o resimte faţă de Occident şi în special faţă de britanici, făcând legătura între această animozitate şi o vizită a liderului libian la Londra în anii '60.

Gaddafi, care a fost trimis în 1966 în Marea Britanie să îşi încheie instrucţia militară, a fost insultat de către ofiţerii armatei britanice. El i-a acuzat că îl "oprimau" zilnic pe durata şederii sale de patru luni.

"Timp de mai multe zile, am fost asupriţi şi insultaţi, încât am vrut să plecăm. Atunci ne-au mutat într-o altă şcoală, unde am întâlnit fraţi arabi din Yemen, Arabia Saudită şi Irak şi am format un grup solid", i-a povestit Gaddafi lui Moussa Koussa.

Liderul libian i-a mai spus lui Koussa: "După ce am stat în Marea Britanie, mi-am schimbat ideea despre ea. Am crezut că ei sunt avansaţi, în timp ce noi suntem înapoiaţi. Dar m-am întors mai încrezător şi mai mândru de valorile, idealurile şi caracterul nostru".

Una dintre primele măsuri luate de Gaddafi după ce a preluat conducerea statului, în 1969, a fost să expluzeze toate forţele britanice de pe teritoriul Libiei.

Informaţiile secrete ulterioare ale Arhivei Naţionale, dezvăluite tot de Mail on Sunday, arată că în perioada în care a preluat puterea, Gaddafi era considerat de Guvernul britanic ca fiind nebun, idiot, profetic şi o ameninţare reală pentru securitatea regiunii.

Tot aceste documente arată şi cum modul în care Gaddafi se comporta în timpul mesei cu ocazia dineurilor oficiale era stânjenitor. "La summitul de la Rabat din decembrie, a băut conţinutul bolului pentru spălat mâinile la o cină oficială deoarece nu ştia la ce serveşte acesta şi a reuşit să aibă schimburi de replici acide atât cu regele Faisal (al Arabiei Saudite) aflat la un capăt de masă, cât şi cu preşedintele Boumedienne (al Algeriei) aflat la celălalt".

Totuşi, corespondenţa Înaltului Comisar din Sri Lanka dezvăluie că, în timp ce comportamentul agresiv al dictatorului alarma diplomaţii, hainele sale ciudate şi fanfaronada sa atrăgeau mulţimi gălăgioase de adolescente. "A devenit într-adevăr un fel de sex simbol pentru tinerele din Sri Lanka", afirma diplomatul britanic.

Interviurile lui Moussa Koussa au avut loc în perioada 1977 - 1978. În aceeaşi perioadă, el a devenit un consilier apropiat al liderului libian, iar în 1980 a  fost numit ambasador la Londra, dar a fost expulzat după numai câteva luni pentru că a subliniat determinarea sa de a lichida "duşmanii revoluţiei" pe sol britanic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite