Ajutoare pentru rebeli: arme şi bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Washingtonul şi Parisul au sugerat că insurgenţii ar trebui sprijiniţi cu arme. Nu toate statele care fac parte din coaliţie au fost încântate de idee. Grupul de contact privind Libia şi-a afişat unitatea, marţi, la Londra, în jurul ideii că liderul libian Muammar Gaddafi trebuie forţat să plece.

O parte dintre delegaţii care au fost prezenţi la reuniunea de la Londra a coaliţiei anti-Gaddafi, dar şi preşedintele american Barack Obama au sugerat, marţi, că ar putea începe să înarmeze rebelii. Şefa diplomaţiei americane, Hillary Clinton, şi ministrul de Externe britanic,William Hague, au declarat că rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU oferă un cadru legal pentru înarmarea forţelor rebele. „Este interpretarea noastră că Rezoluţia 1973 a amendat sau a anulat interdicţia totală de a oferi arme cuiva din Libia, aşa că ar putea avea loc un transfer legitim de arme, dacă o ţară va alege să facă acest lucru", a spus Clinton.

Citiţi şi:

Obama a autorizat sprijin secret pentru rebelii din Libia

„Nu am luat nicio decizie privind înarmarea rebelilor, aşa că nu este nevoie să discutăm acest lucru acum. Am discutat despre asistenţă neletală. Am discutat despre alte mijloace de susţinere, în mod clar vor avea nevoie de fonduri pentru a continua", a adăugat oficialul american. Şi liderul de la Casa Albă, Barack Obama, a declarat că este deschis la posibilitatea de a înarma rebelii.

„Nu exclud acest lucru, dar nici nu îl accept", a declarat Obama pentru NBC. Rusia consideră că nicio ţară nu are dreptul să înarmeze rebelii din Libia, în virtutea mandatului aprobat de către Consiliul de Securitate al ONU. Şeful diplomaţiei de la Moscova a declarat că atacurile coaliţiei împotriva forţelor loiale liderului libian reprezintă „o intervenţie într-un război civil", de partea rebelilor.

Teama de Al-Qaida

Aişa Gaddafi, fiica liderului libian, încurajează forţele pro-Gaddafi

image

Un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT) din Benghazi a declarat că rebelii au căutat să-şi procure arme grele de la naţiunile prietene. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe italian, Maurizio Massari, a declarat că înarmarea rebelilor ar putea „diviza coaliţia internaţională", deoarece există informaţii că alături de insurgenţi luptă şi membri Al-Qaida, iar aceste arme ar putea încăpea pe mâinile acestei organizaţii teroriste.

În cursul unei audieri în Senatul american, amiralul James Stavridis, comandantul forţelor americane din Europa, a spus că există informaţii că membri ai unor grupări islamiste precum Al-Qaida şi Hezbollah se numără printre rebeli. „Nu avem informaţii despre persoane exacte din nicio organizaţie care să ia parte la acest lucru.

Dar, bineînţeles, încă încercăm să cunoaştem oamenii care conduc Consiliul Naţional de Tranziţie", a spus şi Haillary Clinton care s-a întâlnit, marţi, la Londra, cu cu liderul CNT, Mahmood Gebril. Atât Clinton, cât şi Hague au prezentat un document al CNT, intitulat „O viziune pentru o Libie democratică". Franţa şi Statele Unite intenţionează să-şi trimită, astăzi, reprezentanţi la Benghazi, fieful rebelilor, pentru consolidarea relaţiilor.

SUA le-au dat acordul, luni, rebelilor  să vândă ţiţei de pe teritoriul libian pentru a obţine bani pentru a lupta cu forţele lui Gaddafi. Participanţii reuniunii de la Londra au mai decis crearea unui Grup de contact pentru Libia - un organism format din înalţi diplomaţi din cele 40 de ţări şi instituţii internaţionale reprezentate marţi - care va asigura coordonarea politică a misiunii NATO şi relaţiile cu CNT pentru reconstrucţia post-Gaddafi. Prima sa reuniune va avea loc în Qatar, iar preşedinţia va fi asigurată prin rotaţie.

Momit cu exilul

De asemenea, Obama şi-a exprimat disponibilitatea de a negocia o soluţie la acest conflict cu liderul libian Muammar Gaddafi, dar numai cu condiţia ca acesta să renunţe la putere. Întrebat despre şansele ca dictatorul libian să fugă sau să piardă susţinerea familiei şi consilierilor săi, Obama a răspuns că este de părere că cei apropiaţi liderului de la Tripoli simt că „se strânge laţul". Gaddafi „ştie exact ce trebuie să facă pentru a opri bombardamentul constant care îl vizează şi, la un moment dat, ar putea schimba tactica pentru a vedea cum poate negocia o ieşire, dar cred că nu suntem încă în acest punct", a declarat Obama la CBS.

Rebelii speră să primească arme mai performante

image

Preşedintele SUA a subliniat că „primul pas este ca Gaddafi să transmită un semnal că înţelege că poporul libian nu îl mai vrea la putere, că 40 de ani de tiranie sunt suficienţi. După ce va lua această decizie, comunitatea internaţională se va uni şi va stabili care este cea mai potrivită modalitate de a facilita retragerea sa", a adăugat Obama. La rândul său, şeful diplomaţiei de la Londra, William Hague, a confirmat informaţiile potrivit cărora Italia discută în prezent cu mai multe state africane pentru a găsi o soluţie pentru retragerea lui Gaddafi.

Coaliţia încearcă să determine triburile din vestul Libiei, care sunt bine reprezentate în armata lui Gaddafi să întoarcă armele împotriva acestuia. Analiştii militari sunt de părere că dictatorul libian poate supravieţui loviturilor aeriene ale coaliţiei internaţionale , dar nu poate rezista mult timp fără loialitatea anumitori triburi, cum ar fi Warfalla, Margaha şi Gaddafa, ai căror membri domină acum guvernul şi forţele sale armate.

Expulzări

Secretarul britanic al afacerilor externe, William Hague, a declarat, ieri, în Parlament că cinci diplomaţi libieni de la Londra au fost expulzaţi. Hague a subliniat că decizia a fost luată pentru că diplomaţii reprezentau un risc de securitate pentru Marea Britanie.

Forţele lui Gaddafi contraatacă

În partea de vest a ţării, forţele lui Gaddafi au preluat, ieri-dimineaţă, controlul oraşului petrolier Ras Lanuf, forţând rebelii să renunţe la poziţiile lor şi să fugă spre est. Marţi după-amiază, avioane ale coaliţiei au zburat deasupra capitalei Tripoli, explozii puternice zguduind oraşul, două în zona unde se află reşedinţa colonelului Gaddafi. La 200 km mai la est, forţele lui Gaddafi continuau să înainteze spre Misrata, oraş aflat sub controlul rebelilor. La Sirt, oraşul natal al lui Gaddafi, rebelii au fost daţi înapoi cu 100 de kilometri.

„Cavaleria Toyota"

Experţii militari pun acest eşec şi pe faptul că rebelii nu au mai avut sprijnul loviturilor aeriene ale coaliţiei internaţionale, niciun atac nemaiavând loc pe drumul spre Sirt, în ultimele 24 de ore. Pentagonul şi-a concentrat loviturile cu rachete Tomahawk mai mult în zona capitalei Tripoli.

În războiul din Libia s-au putut vedea lungi coloane de maşini Toyota 4x4 pe care rebelii le-au echipat cu mitraliere, lansatoare de rachete multiple şi cu care hărţuiesc forţele lui Gaddafi care dispun de tancuri şi vehicule blindate grele. Tehnica aceasta nu este nouă, a fost folosită încă din timpul celui De-al doilea Război Mondial, când vehiculele uşoare şi-au dovedit utilitatea în deşert. Pe atunci, britanicii au folosit  Jeepuri Willys, camioane Chevrolet şi Ford, iar italienii au recurs la vehicule Fiat şi Lancia. Este adevărat că forţa de foc a blindatelor lui Gaddafi este net superioară faţă de cea a insurgenţilor, dar sunt mult mai puţin mobile, fiind o pradă uşoară pentru avioanele coaliţiei.

Franţa face reclamă la Rafale

image

Raidurile efectuate de forţele aeriene franceze sunt menite şi să facă reclamă avioanelor de luptă Rafale, scrie EUObserver. Aparatele Rafale au fost primele care au atacat forţele lui Gaddafi, iar Ministerul Apărării de la Paris s-a grăbit să posteze pe pagina sa de internet imagini cu avionul. Până acum, producătorul Dassault Aviation a vândut acest aparat doar armatei franceze, dar acum se află în negocieri cu Emiratele Arabe Unite şi cu Brazilia. Un expert suedez a afirmat că şi Suedia a luat în calcul „posibilităţi de marketing" când a decis să trimită în Libia avioane Gripen.

Preşedintele sirian crede în conspiraţii

Sirienii care se aşteptau ca preşedintele Bashar Al-Assad să anunţe ieri ridicarea stării de urgenţă, în vigoare din 1963, au fost dezamăgiţi. În prima sa intervenţie publică de la declanşarea protestelor, la 15 martie, şeful statului a dat vina pe „o conspiraţie israeliano-americană" şi a afirmat că ceea ce se întâmplă în prezent reprezintă „un test pentru unitatea noastră". Al-Assad a spus că sprijină reformele, dar nu a venit cu nicio soluţie privind modificarea sistemului politic rigid, notează Reuters. „Lipsa reformelor este distructivă pentru o ţară", a spus Bashar Al-Assad, care a dat asigurări că forţele de securitate „nu-i vor ataca pe protestatari".

„Ţară aleasă greşit"

El a mai spus că aceştia „şi-au ales bine momentul, dar au greşit atunci când au ales o ţară ce nu va fi înfrântă sub nicio formă". Referindu-se la Daraa, locul unde au început protestele, Bashar Al-Assad a lăudat oraşul care se află în avanpostul apărării naţiunii siriene şi al înfruntării inamicului israelian".

Declaraţiile sale au fost primite cu aplauze de deputaţi, care au scandat: „Cu sângele nostru, cu sufletul nostru, ne vom sacrifica pentru tine, Bashar". „Nu există nicio forţă în Siria care ar putea pune probleme armatei, asupra căreia Bashar are un control absolut", este de părere Moshe Maoz, profesor la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Spre deosebire de Libia, cu o armată de 50.000 de oameni, Siria are aproape 300.000 de soldaţi, dar se poate baza pe circa 4,3 milioane de persoane. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite