Cine răspunde pentru tragedia din Zalău?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două persoane au murit, iar alte opt au fost rănite în urma unei explozii provocate de o acumulare de gaze. Locatarii imobilului în care a avut loc deflagraţia acuză E.ON Gaz de

Două persoane au murit, iar alte opt au fost rănite în urma unei explozii provocate de o acumulare de gaze. Locatarii imobilului în care a avut loc deflagraţia acuză E.ON Gaz de neglijenţă.

Un bloc din cartierul Dumbrava al oraşului Zalău a fost zguduit ieri- dimineaţă de o puternică explozie, care aproape a aruncat în aer parterul imobilului. Deflagraţia, provocată de o acumulare de gaze, a făcut şi victime omeneşti. Incidentul de ieri este "doar" unul din lungul şir de tragedii provocate de acumulările de gaze, în care mai multe persoane şi-au pierdut viaţa.

Tragedia s-a produs în jurul orei 8.00 dimineaţa în momentul în care un locatar al unui bloc din cartierul Dumbrava a aprins lumina în apartament. Suflul foarte puternic al exploziei provocate de acumularea de gaz metan a aruncat la zeci de metri bucăţi masive de perete din imobil, iar geamurile unor blocuri şi autoturisme aflate în vecinătate au fost sparte.

Casa scărilor s-a prăbuşit şi a intrat în subsolul blocului, iar locatarii rămaşi în apartamente au fost evacuaţi de pompieri cu ajutorul unor scări. Pereţii apartamentelor de la parter s-au prăbuşit pur şi simplu, iar plafonul etajului 1 a căzut şi el. Locatarii blocului spun că dezastrul putea fi evitat. Aceştia susţin că încă de acum câteva săptămâni, inclusiv joi seara, au sesizat E.ON Gaz în legătură cu o faptul că există scurgeri de gaze, dar, că, în ciuda repetatelor solicitări, nicio echipă de intervenţie nu a venit la faţa locului să vadă despre ce este vorba.

Tragedia putea fi şi mai mare

În urma deflagraţiei puternice, mai multe persoane au fost prinse sub dărâmături. O fată de 14 ani şi un bărbat de 20 de ani au murit, iar alte opt persoane au fost rănite. Unul dintre răniţi, o copilă de 12 ani, soră a fetei care a decedat, este şi ea în stare foarte gravă la spital. Potrivit martorilor tragediei, numărul victimelor ar fi fost cu mult mai mare dacă explozia, care a avut loc în jurul orei 8.00, s-ar fi produs mai târziu, când oamenii nu plecaseră încă la serviciu.

Imobilul s-ar putea prăbuşi oricând

Pentru că structura imobilului a fost serios afectată, clădirea putându-se prăbuşi în orice moment, autorităţile au decis demolarea lui în zilele următoare. Fiecare familie afectată din cele 41 care locuiau în imobil va primi suma de 1.000 de lei din partea guvernului. De asemenea, se aşteaptă şi o ordonanţă de guvern prin care 24 de apartamente ANL, aflate într-un bloc în construcţie, să fie date în folosinţă familiilor de sinistraţi. Până atunci, cei 41 de locatari din bloc vor fi cazaţi într-un cămin şi într-un hotel din Zalău.

Anchete peste anchete

Procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj şi poliţişti de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sălaj au acum în anchetă acest caz. Prefectul de Sălaj, Andrei Todea, a declarat că în sprijinul echipelor de cercetare constituite la nivel local va sosi şi o echipă de criminalişti de la Bucureşti. Ministrul internelor şi reformei administrative, Cristian David, a solicitat şi el ieri poliţiei demararea imediată a cercetărilor. La rândul său, compania E.ON Gaz Distribuţie afirmă că a fost demarată o anchetă pentru elucidarea cauzelor exploziei.

Zeci de victime ale exploziilor cauzate de acumularea de gaze

Statisticile arată că în România s-au produs zeci de explozii soldate cu morţi şi răniţi provocate de acumulările de gaze. Cele mai multe astfel de tragedii au fost consemnate în Bucureşti.

mai 1998 - explozie într-un bloc din cartierul Tei, Bucureşti, soldată cu 7 morţi;
decembrie 1998 - explozie în Bd. Dacia din Bucureşti, soldată cu 2 morţi, 7 răniţi, 20 de apartamente distruse;ianuarie 1999 - explozie într-un bloc din Reşiţa: un mort şi locuinţe distruse;
august 1999 - explozie într-un bloc din Piteşti: 2 morţi, 6 răniţi, apartamente distruse; n decembrie 2001 - explozie într-un imobil din Calea Victoriei: 4 răniţi; n octombrie 2002 - 4 răniţi şi un bloc avariat, la Dej (Cluj); iulie 2003 - 11 răniţi şi 6 apartamente distruse, într-un bloc din zona Domenii; n noiembrie 2003 - explozie într-un bloc din Călaraşi: 7 morţi;
iunie 2005 - explozie într-un imobil din cartierul Colentina: 2 morţi, 7 răniţi;
noiembrie 2006 - explozie la Tecuci: un rănit şi 14 apartamente distruse.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite