A doua rachetă spaţială privată low-cost a avut mai mult succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania SpaceX a lansat cea de-a doua rachetă privată cu care vrea să pună la punct un sistem ieftin de transporturi spaţiale. Racheta Falcon-1, de numai 21 de metri, s-a ridicat

Compania SpaceX a lansat cea de-a doua rachetă privată cu care vrea să pună la punct un sistem ieftin de transporturi spaţiale.

Racheta Falcon-1, de numai 21 de metri, s-a ridicat ieri, la ora 01.10 GMT, din atolul sud-pacific Kwajelein, pentru a atinge la scurt timp înălţimea de 320 de kilometri. Prima asemenea încercare, din martie 2006, a fost un eşec total, întrucât motorul principal s-a blocat după numai 29 de secunde de la lansare. De data aceasta, a doua treaptă a rachetei nu a atins viteza dorită, motorul oprindu-se din cauza unei neaşteptate rotiri a vehiculului.

Space Exploration Technologies Corporation (SpaceX) consideră că datele astfel adunate vor perfecta prima lansare operaţională a unui satelit, pe care a programat-o pentru finalul anului. Prin SpaceX, antreprenorul american de origine sud-africană Elon Musk - care a creat serviciul de plăţi on-line PayPal, deţinut acum de eBay - doreşte să arunce în aer piaţa rachetelor. Falcon-1 este prima dintr-o serie de vehicule spaţiale low-cost în două trepte, propulsate cu un amestec de oxigen şi kerosen - prima treaptă fiind recuperabilă din ocean şi refolosită.

La numai şapte milioane de dolari per zbor, Falcon-1 ar fi un concurent redutabil pe piaţa lansărilor spaţiale. Iar varianta Falcon-9, de 53 de metri, ar putea urca 25 de tone pe orbita joasă - ceea ce o aşază în clasa actualelor vehicule americane Delta 4 sau Atlas 5 ori a celor europene Ariane 5.

SpaceX a primit deja 278 milioane de dolari din partea NASA pentru crearea unui sistem de transport cargo pentru Staţia Spaţială Internaţională. Compania are şi comenzi de lansare a sateliţilor în valoare de 400 milioane de dolari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite