Cu puţină... paprika

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se spune că la Szeged se mănâncă o renumită supă de peşte, care poartă chiar numele oraşului. Supă de peşte n-am mâncat, în schimb nu am plecat fără să gust tradiţionalul gulaş.

Se spune că la Szeged se mănâncă o renumită supă de peşte, care poartă chiar numele oraşului. Supă de peşte n-am mâncat, în schimb nu am plecat fără să gust tradiţionalul gulaş. Adevăratul gulaş! Am fost uşor mirată când, alături de castronul aburind, mi s-a adus (din partea casei ! ?) şi un pahar cu apă. Chelnerii ştiu de ce ! După primele înghiţituri, am simţit că-mi ia gura foc ! A fost nevoie de vreo trei pahare cu apă ca să pot termina gulaşul şi să-i sorb cu adevărat savoarea! Probabil că mulţi turişti trăiesc aceeaşi primă experienţă. Cei care nu ştiu cât de picantă este bucătăria maghiară. Dar şi cât de gustoasă! Cu cârnaţii şi mezelurile ei senzaţionale, cu celebrul ficat de gâscă - o tradiţie care durează din secolul XV -, varza umplută, papricaşul de pui cu găluşte, tocăniţele, plăcintele şi ştrudelele cu brânză de vaci! Totul - aproape totul - asezonat cu puţină paprika, un moţ de smântână, dansuri şi muzică tradiţionale. Ar fi ceva nefiresc ca, peste o mâncare ungurească, să nu troneze un praf de paprika (boiaua noastră). Acest condiment a intrat pentru prima dată în bucătăria maghiară în secolul XIX. Iar, de atunci, a devenit indispensabil. Astăzi, cele mai bune varietăţi de ardei din care se prepară paprika vin din Szeged şi Kalocsa, în sudul Ungariei. Aici, toamna, poţi admira şiruri întregi de ardei iuţi roşii atârnând de pereţii albi ai caselor. Nimic neobişnuit. La ei, un gulaş sau un porkolt fără paprika e ca sarmaua fără mămăliguţă la noi. şi pentru că am revenit la gulaş, ar trebui să ştiţi că la originea lui - plasată undeva printre păstorii maghiari ai secolului IX - a fost o supă, şi nu o tocăniţă, aşa cum greşit s-a împământenit în gastronomia altor popoare. Adevăratul gulaş este şi acum tot o supă, groasă, bogată, iute ca focul, dar cu o adevărată arhitectură culinară.

Gulaş unguresc
Pentru 4 porţii
Ingrediente: 600 g carne de vită, 200 g ceapă, 400 g cartofi, 100 g untură de porc (ulei), 1 lingură paprika dulce, 1-2 linguri paprika iute, 1 lingură pastă de tomate, sare, 1 linguriţă chimen, 1 linguriţă măghiran uscat, 2 ardei graşi roşii, 1 ardei verde, 2 morcovi, 1 legătură pătrunjel verde
Mod de preparare: Carnea se spală, se usucă şi se taie în bucăţele groase de 2 cm. Ceapa şi cartofii se curăţă şi se taie cubuleţe. Cartofii se rumenesc puţin în grăsime, apoi se scot. Ceapa se căleşte în grăsimea rămasă, se adaugă paprika, fără a o lăsa să se rumenească. Se adaugă pasta de tomate desfăcută cu puţină apă, carnea, 1 1/4 l apă şi sare. Chimenul şi măghiranul se pun într-un săculeţ de tifon legat şi se introduc în supă. Gulaşul se fierbe la foc mic circa 90 de minute. Se scoate săculeţul de tifon. Ardeii şi morcovii curăţaţi se taie cubuleţe şi, după 80 de minute, se pun, împreună cu cartofii, în supă. Se presară cu pătrunjel tocat.

ştiaţi că ?
Deşi aproape toate mâncărurile ungureşti sunt condimentate cu paprika, nu e obligatoriu să fie şi foarte iuţi. Adevărul e că cele mai bune mărci de paprika sunt mai mult dulcege.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite