Cel puţin trei morţi şi aproximativ 300 de răniţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

murit şi aproximativ 300 au fost rănite. O ploaie torenţială a izbucnit din senin, în timp ce mii de oameni priveau focul de artificii care celebra Ziua Sfântului ştefan, sărbătoare

murit şi aproximativ 300 au fost rănite. O ploaie torenţială a izbucnit din senin, în timp ce mii de oameni priveau focul de artificii care celebra Ziua Sfântului ştefan, sărbătoare naţională în Ungaria. Rafalele de vânt, care au atins 100 de km pe oră, şi ploaia torenţială au produs haos în oraş.
Locuitorii s-au grăbit să fugă de pe podurile de peste Dunăre, unde se instalaseră pentru a privi spectacolul. Potrivit pompierilor, cel puţin doi oameni au murit când un arbore dezrădăcinat a căzut peste ei. În acelaşi incident au mai fost rănite alte şapte persoane, dintre care două se află în stare critică. Două nave şi mai multe bărci s-au ciocnit pe Dunăre din cauza rafalelor puternice de vânt, puţin după ora 19 (20, ora României), relatează agenţiile internaţionale de presă. O persoană a căzut în apă, fiind dată dispărută, în timp ce alte patru au fost salvate din apele învolburate ale Dunării. Mulţi au fost răniţi de acoperişurile care au fost luate de rafalele de vânt. Afectat a fost şi palatul prezidenţial, situat în zona de deal a oraşului. O tribună rezervată ziariştilor s-a prăbuşit, făcând mai mulţi răniţi. Martorii au declarat că s-a creat panică pe podurile care traversează Dunărea, al cărei nivel a crescut brusc, inundând mai multe străzi, printre care şi o arteră din apropierea parlamentului. Apa le ajungea budapestanilor până la genunchi, după cum relata corespondentul Reuters, surprins de furtună pe podul Elisabeta. Sirenele pompierilor şi ale salvărilor au sunat mult timp în noapte după trecerea furtunii, cărând răniţi spre spitale. Serviciile speciale ungureşti însărcinate cu gestionarea situaţiilor de urgenţă au fost nevoite să dea o mână de ajutor şi pentru căutarea copiilor care se rătăciseră de părinţii lor în goana de a găsi un adăpost. Budapesta arăta ieri ca după un cutremur: maşini avariate, străzi acoperite de copaci prăbuşiţi, ţigle şi geamuri sparte. Serviciul meteorologic naţional transmisese avertizări de furtună.
Gyurcsany a ordonat deschiderea unei anchete pentru a stabili dacă evenimentul ar fi trebuit anulat, după ce serviciile meteo avertizaseră asupra iminenţei unei furtuni violente. Primarul Budapestei, Demszky Gabor, a apreciat că accidentul ar fi putut fi evitat dacă organizatorii ar fi ţinut cont de avertisment. Serviciile de securitate civilă consideră însă că avertismentul a fost transmis prea târziu pentru a permite evacuarea mulţimii, a declarat purtătorul de cuvânt Tibor Dobson.

Balcanii aşteaptă ploi însoţite de furtuni
Mai la sud-est, România, Bulgaria şi Grecia se topeau de căldură. Termometrele au înregistrat, ieri, temperaturi de peste 40 de grade Celsius în aceste ţări. Canicula a făcut mai multe victime în Bulgaria, iar meteorologii greci au avertizat că temperaturile vor scădea abia începând de astă-seară. În Atena au fost deschise 26 de săli climatizate pentru a-i primi pe cetăţeni între orele 8.00 şi 20.00. Este de aşteptat ca după acest val de căldură să urmeze ploi torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi vânturi puternice, aşa cum a atenţionat serviciul meteorologic din România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite