Cum puteţi evita apariţia cariilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii merg, în medie, la dentist o dată la doi ani, faţă de o dată pe an media consultaţiilor în UE. Tocmai de aceea stomatologii explică felul în care ar trebui să ne îngrijim

Românii merg, în medie, la dentist o dată la doi ani, faţă de o dată pe an media consultaţiilor în UE. Tocmai de aceea stomatologii explică felul în care ar trebui să ne îngrijim dantura.

În general, cariile dentare reprezintă principalele cauze de pierdere a dinţilor, ne-a explicat dr. Bogdan Baeder, medic stomatolog. Cariile se localizează cel mai frecvent pe suprafeţele care vin în contact cu dinţii vecini.

Apariţia cariei este determinată atât de structura dintelui, cât mai ales de dificultatea curăţării şi a autocurăţării (prin masticaţie şi flux salivar) acestor suprafeţe. În anumite situaţii, apar carii pe ambii dinţi aflaţi în contact, numite carii în oglindă.

Cariile încep în smalţ (stratul extern al dintelui) printr-un orificiu mic şi se continuă în interior, în dentină, afectând din ce în ce mai mult structura dentară, până când unul dintre pereţii dintelui nu mai are susţinere şi se rupe. Leziunea debutează în smalţ (stratul dur, extern al dintelui).

Dacă nu este tratată în timp util, creşte în dimensiuni şi se apropie de pulpa dentară şi de nerv. Odată afectat nervul, încep să apară dureri la alimente sau băuturi dulci, la rece sau la cald. Caria poate să reţină resturi de mâncare, ceea ce agravează şi mai mult progresia cariei.

Control stomatologic o dată la 6 luni

Netratată, caria duce la infecţia pulpei dentare, însoţită adesea de dureri atroce, şi apoi a ţesutului din jurul vârfului rădăcinii (parodonţiul apical). Infecţiile, prin acutizare, pot duce la apariţia unui abces dentar, care se caracterizează prin durere, umflarea zonei respective, câteodată chiar febră şi stare de rău general. "De cele mai multe ori, în această situaţie, dintele nu se mai poate recupera şi trebuie extras", explică specialistul.

Tocmai de aceea, pentru a evita apariţia unor astfel de complicaţii, este recomandat un control stomatologic la fiecare 6 luni. Pentru a preveni apariţia cariilor, este recomandată perierea dinţilor în fiecare dimineaţă şi seara câte cinci minute. De asemenea, o gumă de mestecat fără zahăr sau un măr pot ajuta, după masă, la curăţarea dinţilor.

De multe ori, pacienţii sunt tentaţi să ignore durerile şi să se trateze empiric, acasă, de teama dentistului.

Însă nici metodele empirice, nici medicamentele luate fără sfatul medicului nu fac decât să agraveze starea de sănătate a pacientului. Metodele şi materialele au evoluat, în prezent fiind posibilă tratarea fără durere. Un control stomatologic de două ori pe an depistează astfel de probleme din timp.

Pasta care "place" dinţilor

Igiena bucală zilnică reprezintă factorul esenţial în menţinerea sănătăţii cavităţii bucale (dinţi, gingii etc.) şi poate a întregului organism. Pentru a vă menţine dantura sănătoasă, trebuie să aveţi la îndemână câteva ustensile indispensabile: o pastă de dinţi, o periuţă normală, una electrică, aţă de dinţi, scobitori, o periuţă interdentară. Cum trebuie să le alegeţi şi cum să le folosiţi, explică dr. Bogdan Baeder, medic principal chirurgie buco-maxilo-facială.

Dacă o pastă are mai mult sau mai puţin mentol, nu are niciun fel de importanţă, depinde de gustul fiecăruia. În cazul în care aveţi retrageri ale gingiei, trebuie să alegeti o pastă de dinţi fără componente abrazive, pentru a preveni crearea de leziuni la nivelul gâtului dintelui.

Dacă este nevoie de un efect de curăţire mai accentuat, atunci căutaţi paste puţin abrazive. În cazul în care dinţii au devenit foarte sensibili la variaţiile de temperatură, mergeţi cât mai repede la medicul stomatolog şi folosiţi o pastă special destinată unor astfel de situaţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite