Cum putem trata intoleranţa la gluten

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sensibilitatea la gluten este o afecţiune ereditară care se manifestă printr-o reacţie alergică la pâine şi la orice produs de panificaţie Afecţiunea se poate declanşa la orice

Sensibilitatea la gluten este o afecţiune ereditară care se manifestă printr-o reacţie alergică la pâine şi la orice produs de panificaţie

Afecţiunea se poate declanşa la orice vârstă, ca urmare a unui răspuns imun exagerat al organismului care nu mai permite absorbţia nutrienţilor în sânge.

Reacţiile adverse la alimente sunt manifestări normale ale organismului, care apar atunci când corpul devine sensibil la un anumit ingredient. Intoleranţa la gluten este o afecţiune ereditară care se manifestă printr-o reacţie alergică la pâine şi la orice produs de panificaţie realizat din grâu, din secară, din orz sau din ovăz.

Aceasta se poate declanşa la orice vârstă, ca urmare a unui răspuns imun exagerat al organismului. "Unul din 200 de europeni suferă de celiachie, denumirea ştiinţifică a intoleranţei la gluten. În cazul acestora, chiar şi două grame de pâine pot declanşa o criză alergică.

Este o boală autoimună, în urma căreia nutrienţii din intestine nu mai trec în sânge. Efectul înregistrat este erodarea mucoasei intestinului subţire şi chiar apariţia cancerului de intestin", ne-a explicat Mariana Duse, specialist în alimentaţie, director de producţie la Centrul Medalim Special.

Alimente din orez şi din porumb

Pentru facilitarea respectării dietei au fost create produse alimentare speciale, aglutenice, pe bază de orez şi de porumb (singurele cereale permise bolnavilor).

"Produsele aglutenice nu conţin conservanţi, coloranţi sau grăsimi rele, deoarece în prepararea lor margarina a fost înlocuită cu uleiul de palmier. Există copii care au fost diagnosticaţi cu celiachie încă de la vârsta de un an şi astfel nu au voie niciun aliment pe bază de cereale.

Pentru aceştia sunt create amestecurile speciale pentru gogoşi, pentru clătite sau pentru şarlotă, care necesită doar adăugarea de apă şi drojdie", a afirmat specialistul în alimentaţie, Mariana Duse.

Potrivit cercetătorului Mariana Duse, nu există niciun semn specific bolii, printre simptome fiind prezente durerile abdominale, constipaţia sau scaunele diareice, paloarea, dermatitele, afectarea smalţului dentar şi statura mică.

Sfaturile specialistului

Nu utilizaţi în alimentaţie borş, arpacaş sau germeni de grâu.
Drojdia de panificaţie nu conţine gluten.
Utilizaţi pentru prepararea mâncărurilor aglutenice
întotdeauna aceleaşi vase.
Fiţi atenţi la preparatele derivate din malţ, deoarece conţin gluten.

Cât costă produsele fără gluten

Pâine din orez - 5 lei
Amestec pentru cozonac - 6 lei
Amestec pentru blat de tort - 4,5 lei
Biscuiţi cu cacao - 6,5 lei
Cornuleţe, turtă dulce - 6 lei
Sărăţele- 7,5 lei
Crochete cu caşcaval - 11 lei
Făină de orez (1 kg) - 8 lei
Fursecuri cu nucă/ cu stafide/ cu unt - 7,5 lei

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite