Cum putem preveni adenomul de prostată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După vârsta de 45 de ani, fiecare bărbat trebuie să-şi facă anual un test medical specific depistării afecţiunilor prostatei Adenomul de prostată este o afecţiune benignă,

După vârsta de 45 de ani, fiecare bărbat trebuie să-şi facă anual un test medical specific depistării afecţiunilor prostatei

Adenomul de prostată este o afecţiune benignă, întâlnită în proporţie de 14% la bărbaţii trecuţi de 40 de ani, arată statisticile europene.

Bărbaţii trecuţi de 45 de ani trebui să-şi facă obligatoriu, anual, testul de sânge PSA (antigenul specific prostatei), care poate depista atât cancerul de prostată, cât şi tumorile benigne ale prostatei.

Una dintre acestea este şi adenomul de prostată, o afecţiune care duce la deteriorarea calităţii vieţii bărbatului prin simptomele pe care le dă: urinări dese, apariţia durerilor sau a usturimilor în timpul urinării, senzaţie de oboseală instalată din cauza întreruperii somnului pe timpul nopţii, dar şi afectarea vieţii sexuale.

Aceste probleme apar odată cu înaintarea în vârstă, dar şi ca urmare a unor dereglări hormonale, a explicat prof. Ionel Sinescu, şeful Clinicii de Urologie şi Transplant Hepatic al Spitalului Fundeni din Capitală.

Potrivit acestuia, prostata, care este o formaţiune glandulară ce înconjoară baza vezicii urinare şi face parte din sistemul reproducător al bărbatului, are tendinţa de a creşte în volum la bărbaţii trecuţi de 60 de ani. Există însă şi o excepţie: volumul prostatei se poate mări mai rapid în cazul bărbaţilor virili, care au o cantitate mai mare de testosteron în corp.

Creşterea în exces a glandei duce la apariţia adenomului de prostată (tumoare necanceroasă) şi la strangularea uretrei. Potrivit prof. Sinescu, netratat, adenomul de prostată duce la complicaţii severe: infecţii ale tractului urogenital (uretrite, cistite), insuficienţă renală cronică, complicaţii la nivelul vezicii urinare şi al rinichilor, cancer de prostată.

Prevenţie cu suplimente alimentare

Statisticile arată că, în România, peste 30% din bărbaţii cu vârste între 55 şi 60 de ani suferă de adenom de prostată. Boala poate fi prevenită cu ajutorul suplimentelor alimentare, nu înainte însă ca medicul urolog să stabilească exact cauza simptomelor urinare. Iată câteva produse care pot fi găsite pe piaţa românească: Licoprostat -10 lei flaconul; Muguri de coacăz negru - 10,80; Proprin V - 13,71 lei; Pepon - 17,09 lei; Gydrelle Phyto - 64,33 lei.















Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite