Nu putem oferi majorari salariale de 50 la suta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Pogea, ministru de stat pe probleme economice, a devenit "negociatorul-sef" cu sindicatele. Este adeptul dialogului cu acestea, dar deocamdata acest principiu nu a dat roade. - Socotiti

Gheorghe Pogea, ministru de stat pe probleme economice, a devenit "negociatorul-sef" cu sindicatele. Este adeptul dialogului cu acestea, dar deocamdata acest principiu nu a dat roade.
- Socotiti negocierile cu sindicatele din invatamant un esec?
- Nicidecum. In Romania nu sunt scoli, nu sunt laboratoare, nici calculatoare si nici chiar WC-uri. Elevii nu au conditii materiale. De aceea banii repartizati de guvern trebuie sa mearga si in infrastructura, nu doar in salariile profesorilor. Doar 2% din copiii de la tara ajung la universitati si doar 20% din profesori sunt tineri. Acestia reprezinta doar 10% din anvelopa salariala. Repartizarea banilor trebuie sa se faca pe o anumita grila, nu doar pe salariile cu sporuri din gradul I, II sau doctorate. Nu uit ca suntem trecatori pe functii, iar eu imi voi permite sa negociez detasat.
- Cum veti conduce negocierile cu sindicatele din Metrorex?
- Si la Metrorex aplicam calea dialogului, dar in prezenta reprezentantilor Ministerului Transporturilor. Sindicatele Libere Metrou solicita o majorare cu 20% a salariilor. Procentul pare suportabil, dar presiunea asupra bugetului este imensa. Cum metroul este subventionat de stat, angajatii ar fi trebuit sa astepte intai repartizarea banilor de la Ministerul Transporturilor si apoi sa se declarare nemultumiti.
- Cum veti aborda negocierile si cu functionarii publici?
- Insist pe ideea dialogului si pe parcurgerea tuturor etapelor de discutii dintre guvern si sindicate. Ei au revendicari de fond, care ar trebui satisfacute: statutul functionarului public, Legea salarizarii, imbunatatirea conditiilor de munca, programe de lucru si avansarea in functii prin crearea unui sistem de tip cariera, existent si in UE.
- Dar majorarea salariala de 50%?
- Repet, incurajez un dialog real. Personal, ma gandesc la ce-i determina pe functionarii publici sa intre in greva, dar trebuie sa tina si ei seama de faptul ca guvernul nu le poate oferi o asemenea majorare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite