"Nu ne putem dezvolta din cauza deşeurilor radioactive"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ecologiştii bihoreni au iniţiat o anchetă, urmând să stabilească dacă deşeurile nucleare stocate la Băiţa sunt periculoase pentru mediu şi pentru locuitorii din zonă Agenţia

Ecologiştii bihoreni au iniţiat o anchetă, urmând să stabilească dacă deşeurile nucleare stocate la Băiţa sunt periculoase pentru mediu şi pentru locuitorii din zonă

Agenţia Naţională pentru Deşeuri Radioactive susţine că măsurătorile nu indică o creştere a radioactivităţii în zonă, iar sporirea cancerului în Băiţa nu are legătură cu depozitul.

Activiştii de mediu din judeţul Bihor afirmă că au unele informaţii legate de existenţa unor probleme legate de deşeurile nucleare de la Băiţa.

Ei au demarat o anchetă pentru a verifica veridicitatea informaţiilor referitoare la pericolul de contaminare radioactivă a zonei. Mihai Togor, preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică "Munţii Apuseni", susţine că, de fiecare dată când ONG-urile au încercat să afle mai multe lucruri despre depozit, au întâmpinat dificultăţi.

"Sunt foarte puţini cei care pot să facă analize la depozit şi cei care fac nu colaborează deloc cu organizaţiile neguvernamentale. Este un subiect tabu", a declarat Mihai Togor.

El va face public rezultatul anchetei demarate de ecologişti. "Nu vreau să spun nimic acum până nu ştim sigur că există o problemă, însă avem informaţii legate de modul în care este gestionat depozitul de către firma care îl administrează", a adăugat Togor.

Preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică mai spune că problema cea mai mare, în cazul unei proaste gestionări a depozitului, ar fi infestarea pânzei freatice şi creşterea incidenţei bolilor incurabile (cancer) ce pot afecta populaţia.

Agenţia susţine că zona este sigură

Primarul localităţii Ştei, Ioan Lucaciu, de care aparţine Băiţa, susţine că nu ştie nimic legat de depozit, dar este informat că locuitorii din zonă nu au dorit niciodată ca acel depozit să fie acolo.

"De câte ori am fost întrebaţi, am spus clar că nu-l vrem aici. Vrem să ne dezvoltăm şi nu avem cum, pentru că nimeni nu vine aici. Cui îi poate conveni să aibă un depozit de deşeuri radioactive în zonă?", a spus primarul Ioan Lucaciu.

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Deşeuri Radioactive (ANDRAD), dr. Gheorghe Ioniţă, a declarat pentru "Adevărul" că "Depozitul Naţional pentru Deşeuri Radioactive de la Băiţa este operat de către Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară şi este autorizat până la 30 decembrie 2009, documentaţia de solicitare a prelungirii autorizaţiei fiind în curs de elaborare".

Gheorghe Ioniţă mai spune că "în cadrul proiectului PHARE RO 2002 a fost realizată, de către parteneri străini, evaluarea de securitate a depozitului, iar radioactivitatea mediului înconjurător este monitorizată în permanenţă de către instituţiile abilitate".

Preşedintele agenţiei a mai declarat că rezultatele măsurătorilor nu indică o creştere a radioactivităţii totale, prin urmare eventuala creştere a incidenţei cancerului nu este determinată de existenţa acestui depozit, ci de pericolul reprezentat de exploatarea minereului uranifer din Băiţa-Bihor.

Drept la replică din partea Agenţiei Naţionale pentru Deşeuri Radioactive

• Ca urmare a articolului "Deşeurile nucleare, o problemă explozivă", apărut în ziarul "Adevărul" din 5 septembrie 2008, Agenţia Naţională pentru Deşeuri Radioactive (ANDRAD) face precizarea că deşeurile radioactive produse în România sunt gestionate în deplină siguranţă, cu respectarea prevederilor legale şi a normelor naţionale şi internaţionale, responsabilitatea până la depozitarea definitivă aparţinând, în primul rând, producătorilor de deşeuri sub directa coordonare a instituţiilor statului: Agenţia Naţională pentru Deşeuri Radioactive, a Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) şi Agenţiei Nucleare (AN).

• Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă a intrat în exploatare în 1996, prin urmare regimul comunist nu avea cum să transporte în secret la Depozitul Naţional de Deşeuri Radioactive (DNDR) Băiţa-Bihor deşeuri radioactive produse la CNE. (Nota redacţiei: În articolul la care face referire Agenţia, dintr-o eroare de redactare, anul în care a fost dată în exploatare centrala de la Cernavodă a apărut ca fiind 1980 în loc de 1996.)

La Depozitul Naţional de Deşeuri Radioactive Băiţa-Bihor se depozitează doar deşeuri radioactive provenind din aplicaţii ale radioizotopilor în cercetare, medicină şi industria clasică; deşeurile radioactive generate de centrala de la Cernavodă nu se depozitează la Băiţa-Bihor.

Băiţa, supravegheată

• Depozitul de la Băiţa-Bihor este operat în deplină siguranţă, activitatea sa fiind sub permanenta supraveghere a Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare şi fiind supus în repetate rânduri inspecţiilor şi analizelor unor experţi internaţionali (inclusiv de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena). Chiar în anul 2006 a fost finalizată în cadrul unui proiect (PHARE RO 2002/000 632.08.01) evaluarea de securitate a depozitului, evaluare aprobată ulterior de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare. Nici chiar în ipoteza nefundamentată că acest depozit ar fi operat fără respectarea normelor în vigoare, deşeurile depozitate în această locaţie nu ar putea exploda şi nu ar putea produce un efect "Cernobîl".

"Deşeurile istorice", lichidate

• Informăm cu acest prilej publicul că pentru întregul stoc de deşeuri istorice existent pe platforma Măgurele în 2005 (aproximativ 800 de butoaie) a fost elaborat şi aplicat un program comun privind recondiţionarea acestora în butoaie noi de 420 litri şi depozitarea lor la depozitul naţional de deşeuri radioactive, astfel încât întregul stoc de "deşeuri istorice" va fi lichidat la sfârşitul acestui an.

Sunt foarte puţini cei care pot să facă analize la depozit şi cei care fac nu colaborează deloc cu organizaţiile neguvernamentale. Este un subiect tabu.
Mihai Togor, preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite