Am putea primi bani pentru deşeuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect legislativ care ar putea fi adoptat până la sfârşitul lunii viitoare propune introducerea unui mecanism prin care cetăţenii care duc peturi sau doze de aluminiu la reciclat să fie

Un proiect legislativ care ar putea fi adoptat până la sfârşitul lunii viitoare propune introducerea unui mecanism prin care cetăţenii care duc peturi sau doze de aluminiu la reciclat să fie recompensaţi.

Astfel, cei care optează pentru această variantă vor primi 20 de bani (2.000 de lei vechi) pentru fiecare pet returnat, respectiv 18 bani (1.800 de lei vechi) pentru fiecare doză metalică returnată.

Potrivit iniţiatorului acestui proiect de act normativ, deputatul Iulian Iancu, punctele de colectare contra cost vor funcţiona, pentru început, în supermarketuri.

În ceea ce priveşte reacţia la această propunere, bucureştenii nu par a fi foarte încântaţi. Aceştia spun că principalul inconvenient îl reprezintă faptul că deşeurile trebuie transportate, impunându-se nevoia unui mijloc de transport personal.

Deputaţii vor ca oamenii să fie răsplătiţi pentru strângerea deşeurilor

Pentru o "sticlă" din plastic de doi litri, cetăţenii vor primi 20 de bani (adică 2.000 lei vechi), iar pentru o cutie din aluminiu 18 bani (adică 1.800 lei vechi).

Una dintre soluţiile pentru protejarea planetei de poluare este reciclarea PET-urilor şi a dozelor din aluminiu. Graţie unei propuneri legislative iniţiate de preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu (PSD), cetăţenii care returnează PET-uri şi cutii din aluminiu pentru băuturi vor primi bani în schimb.

1 leu PET-ul returnat?

"Am iniţiat acest proiect dintr-un gest disperat, văzând grămezi de PET-uri şi cutii de bere pe lacuri şi în jurul localităţilor. Vrem să determinăm cetăţenii să intre în acest proces de colectare şi reciclare", a declarat deputatul Iulian Iancu. El a înregistrat această propunere legislativă la Camera Deputaţilor.

"M-am grăbit să înregistrez proiectul pentru a fi dezbătut în Camera Deputaţilor, pe 1 septembrie, iar la sfârşitul lunii octombrie să poată fi implementat", a mai spus Iancu. El este convins că sistemul acesta va responsabiliza orice cetăţean.

"Sunt sigur că sunt mulţi oameni care vor veni în întâmpinarea procesului de colectare. Până acum, oamenii nu au avut nicio motivaţie să colecteze plastic şi metal. M-am gândit şi la aluminiu, pentru că acesta poate fi reciclat la nesfârşit, iar PET-urile se găsesc la tot pasul şi sunt o povară ", a explicat Iulian Iancu. Deputatul PSD a adăugat că acest proiect, practic, se autofinanţează.

"Nu sunt necesare cheltuieli. Omul aduce PET-ul şi îşi ia banii. Iar noi venim doar în întâmpinarea procesului de colectare şi reciclare, transportul acestor deşeuri se va face potrivit legii şi nu implică suplimentare de fonduri", a explicat deputatul Iulian Iancu.

El vine cu o veste bună. "Aceste locuri de colectare se vor afla în hipermarketuri, iar preţul unui PET poate fi returnat contra sumei de 1 leu (10.000 de lei vechi). Deocamdată nimic nu e sigur", a spus deputatul.

Ce spun cetăţenii

Oamenii nu prea sunt încântaţi de idee. "Merg de două ori pe săptămână la hipermarket, pentru aprovizionare. Dar să mă car şi cu sticlele după mine prin tramvaie… Nu, mă lipsesc de acei bani", a declarat Marian Chiru (46 de ani) din Bucureşti. Lipsa unui mijloc propriu de transport este invocată şi de alţi cetăţeni.

"Vă daţi seama că nu mă duc cu sticlele în maşina 178, din Crângaşi până la Carrefour, să zicem, că e cel mai la îndemână, pentru câţiva lei. Nu merită dacă n-ai maşina ta, fiindcă sunt voluminoase", spune Elena Prisecaru (54 de ani), sectorul 6. Totuşi, copiii gândesc altfel.

"Dacă primesc bani, eu m-apuc să strâng PET-uri. Numai să nu mă ţină la coadă, că n-am răbdare să stau", a mărturisit Dragoş M. (10 ani), sectorul 2. Mulţi dintre pensionari spun că aşa se proceda şi pe vremea comunismului. "Atunci, cu toţii mergeam cu sticlele la centrele de colectare pentru un ban.

Acum, tineretul nu mai are timp şi de aşa ceva. Ei aruncă PET-urile la gunoi, pentru că nu au spaţiu unde să le depoziteze şi nici vreme să le ducă la centru. Doar noi, pensionarii, mai putem face ceva pentru mediu, dacă suntem în putere", susţine Gheorghe Auraşu (pensionar), sectorul 1.

De ce trebuie să reciclăm?

Colectarea, reciclarea şi tratarea deşeurilor sunt o prioritate care se regăseşte în cele asumate de România faţă de UE.

Protejăm natura şi resursele naturale.

Economisim energie. Pentru fabricarea unui produs se economiseşte între 74% şi 95% din energia necesară realizării aceluiaşi produs din resurse primare.Reducem poluarea solului, a apei şi a aerului.

Trebuie să reducem cantitatea de PET-uri care nu sunt biodegradabile din gropile de gunoi. Ponderea acestora a ajuns în ultimii ani la 30 la sută din volumul total de deşeuri.

Cu fiecare tonă de plastic reciclat se economiseşte până la 800 kilograme de petrol brut.

Vrem să determinăm cetăţenii să intre în acest proces de colectare şi reciclare
Iulian Iancu,
deputat PSD

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite