Cum ar putea fi activată clauza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vina unui eventual eşec al reformei justiţiei va fi împărţit între Monica Macovei, parlament şi CSM Moţiunea "Minciuna - adevărul justiţiei Macovei", adoptată la 13 februarie de

Vina unui eventual eşec al reformei justiţiei va fi împărţit între Monica Macovei, parlament şi CSM

Moţiunea "Minciuna - adevărul justiţiei Macovei", adoptată la 13 februarie de Senatul României, a fost comentată de o serie de oficiali din Comisia şi Parlamentul European, precum şi de vicepreşedintele Bundestagului, Susanne Kastner.

Poziţiile exprimate au fost foarte diferite, unele contestând "internaţionalizarea" unui subiect de politică internă a unui stat, altele pledând pentru menţinerea Monicăi Macovei ca un fel de garanţie că România va continua reformele şi lupta împotriva corupţiei. Cea mai ameninţătoare a fost social-democrata Susanne Kastner, vicepreşedinta Bundestagului (parlamentul german) şi lider al grupului de prietenie germano-român. Într-o declaraţie acordată în exclusivitate Deutsche Welle, Kastner n-a exclus posibilitatea activării clauzei de salvgardare pe justiţie, în cazul demiterii Monicăi Macovei.

Socialiştii europeni s-au delimitat de declaraţiile Susannei Kastner, prin poziţia exprimată, luni, la Bucureşti, de Jan Marinus Wiersma, vicepreşedintele Grupului Socialist din Parlamentul European. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Johannes Laitenberger, a refuzat să comenteze declaraţiile Susannei Kastner, referitoare la posibila activare a clauzei de salvgardare pentru România, în cazul demiterii ministrului justiţiei, Monica Macovei. Laitenberger a spus că "nu cunoaşte declaraţiile politicianului german" pentru a le comenta, dar a avertizat că România trebuie să fie conştientă că este monitorizată pe justiţie, iar în martie urmează raportul asupra progreselor în acest domeniu.

Ce pierdem în cazul activării clauzei pe justiţie

O clauză de salvgardare în domeniul justiţiei şi afacerilor interne poate fi aplicată şi după primii trei ani de la aderare, până când se constată progresul dorit. Această clauză permite, de exemplu, ca hotărârile judecătoreşti din România să nu fie recunoscute în celelalte state UE în domenii ca: procedurile de faliment, procedurile comerciale, cele privind chestiuni conjugale, de responsabilitate parentală, acuzaţiile dovedite sau Mandatul de Arestare European.

Adrian Severin: "Orice eşec nu o exclude pe Monica Macovei"

"Am contactat-o personal pe doamna Kastner. Este o persoană cu mult prea multă experienţă politică pentru a lega activarea clauzei de salvgardare de un ministru, şi nu de performanţele din domeniu", ne-a declarat Adrian Severin. Orice contraperformanţă constatată acum, în domeniul justiţiei, nu o poate exclude pe Monica Macovei, a precizat europarlamentarul PSD, care spune că materialul difuzat de Deutsche Welle nu transcrie exact declaraţiile vicepreşedintelui Bundestagului. "Activarea unei clauze de salvgardare din cauza unui ministru nu corespunde realităţii juridice şi politice a Uniunii Europene", a mai spus Severin.

Teodor Meleşcanu: "Decizia nu e condiţionată de persoane"

Declaraţiile dnei Susanne Kastner sunt "absurde" şi "aberante", deoarece în practica europeană nu există condiţionări privind persoane, ci numai evoluţii pe anumite domenii, ne-a declarat fostul ministru de externe Teodor Meleşcanu. "Nu există documente care să facă referire că un anumit ministru trebuie să rămână în funcţie pentru a nu fi activată clauza de salvgardare", a spus vicepreşedintele liberal. El apreciază că declaraţiile Susannei Kastner, ţin "de relaţii interpersonale". Întrebat dacă nu cumva şi Monica Macovei va fi afectată în eventualitatea activării clauzei de salvgardare pe justiţie, Teodor Meleşcanu a confirmat: "Va fi răspunzătoare, la fel ca întregul guvern".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite