Au pus biserica în mall!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două lăcaşuri de cult din Argeş, amplasate la etajul unor clădiri, vor deveni centre multifuncţionale, unde cetăţeanul va fi informat, se va uita la spectacole şi va asista la slujbe

Două lăcaşuri de cult din Argeş, amplasate la etajul unor clădiri, vor deveni centre multifuncţionale, unde cetăţeanul va fi informat, se va uita la spectacole şi va asista la slujbe

Trei edili argeşeni, care au alocat bani de la bugetul local pentru ridicarea unor lăcaşuri de cult, au ţinut morţiş să lase un semn al "contribuţiei" lor. Visul lor este unul de nemurire!

Primarii şi-au pus imaginaţia la încercare şi au decis să construiască biserici "multifuncţionale", iar unul, pur şi simplu, s-a pictat din cap până în picioare pe pereţii lăcaşului de cult.

"Un proiect unicat în ţară"

V-aţi gândit vreodată cum ar arăta un complex multifuncţional care să cuprindă, la pachet, centru de informare pentru cetăţeni, sală de spectacole şi... o catedrală? Adică... trei într-unul, sub acelaşi acoperiş? Probabil că dumneavoastră nu, dar primarul Topoloveniului, Gheorghiţă Boţârcă, nu doar că s-a gândit la asta, dar a şi trecut la fapte.

Din 1991 tot pompează miliarde de lei în ea. Clădirea este impozantă, aşezată chiar lângă primărie, sub ochii visători la nemurirea electorală ai primarului. <> , ne-a declarat primarul "avangardist". Dacă centrul de informare pentru cetăţeni funcţionează de ceva vreme, la biserică şi sala de spectacole mai este de muncă. <> , ne-a mai declarat primarul Boţârcă. Edilul speră, însă, ca în 2008, să-şi vadă visul cu ochii.

Biserică, la etajul unei clădiri

Primarul Mioveniului, Vasile Costescu, a vrut să rămână în istoria oraşului drept edilul care a ridicat cea mai mare catedrală creştin-ordodoxă din ţară. Din păcate, visul edilului s-a stins anul trecut, odată cu moartea sa. A rămas ca predecesorul său pe linie de partid, pesedistul Ion Georgescu, actualul primar, să termine ce-a început răposatul. Lucrările la catedrală au început de ani buni şi, conform proiectului, se vor finaliza în 2008. Potrivit constructorului Ion Bat, catedrala va fi nu doar cea mai impozantă din România, ci şi cea mai mare construcţie de gen din Europa. Numai în acoperişul din tablă s-au investit peste 100.000 lei. Construcţia va fi îmbrăcată integral în marmură, iar gardul şi porţile vor fi executate după modelul Mânăstirii lui Manole de la Curtea de Argeş. Un lucru inedit este faptul că slujbele religioase se vor desfăşura la etajul clădirii, iar la parter va fi amenajată o fabrică de lumânări în toată regula.

Primarul şi episcopul, pictaţi în lăcaşul sfânt

Tot la nemurire s-a gândit şi primarul Bascovului, Gheorghe Stancu (foto stânga), atunci când a dispus ca pe peretele unei biserici din localitate să fie pictat nici mai mult, nici mai puţin decât el însuşi! Nu este vorba de un simplu portret, ci de edilul Gheorghe Stancu, în toată măreţia sa, de la vârful pantofilor lăcuiţi şi până la freza pieptănată impecabil într-o parte. Pentru ca lumea să nu-l confunde cu cine ştie ce alt muritor de rând, primarul şi-a pus şi banda cu tricolorul pe diagonală, ca să nu existe niciun dubiu că despre el ar fi vorba. Pentru ca alăturarea sa în rândul celor fără de prihană să nu înfurie feţele bisericeşti, "sfântul primar" de Bascov a dispus ca lângă el să fie pictat şi Episcopul Argeşului şi Muscelului, Preasfinţia sa Calinic Argatu (foto dreapta). Cum argumentează cuviosul edil o asemenea grozăvie? I se pare normal ca, din moment ce 80% din fondurile ridicării bisericii au fost suportate de către primărie, să se aleagă şi el cu ceva de pe urma milosteniei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite