Să punem capăt off-shore-urilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi oameni de afaceri ruşi importanţi deţin companii off-shore.

Rusia este o ţară cu mari ambiţii geopolitice. Atât Kremlinul, cât şi populaţia visează să aibă tot atâta influenţă în problemele globale pe cât avea şi în vremurile glorioase ale Uniunii Sovietice. Cu toate acestea, ţara produce doar cu puţin mai mult de 3 procente din produsul mondial brut. Acest lucru probabil nu a contat atât de mult la summitul G20 ce a avut loc la Washington, sâmbătă. Singura şansă pentru preşedintele Dmitri Medvedev de a contribui esenţial la întâlnire este să vină cu propuneri inovative care să ajute la salvarea economiei globale.

Din nefericire, până acum liderii ţării noastre s-au concentrat mai mult pe criticarea modului în care ordinea mondială a evoluat în ultimele două decenii–şi în special rolul SUA în apariţia crizei şi dominaţia lor excesivă în problemele globale – asta în loc să vină cu propuneri noi pentru îmbunătăţirea situaţiei.

Premierul britanic Gordon Brown conduce o ţară cu un nivel al produsului intern brut aproximativ egal cu cel al Rusiei. Totuşi, el a fost mult mai activ în oferirea de sugestii folositoare care au ajuns pe prima pagină a ziarelor. Una dintre ideile sale de diminuare a efectelor crizei este aceea de a convinge statele din Golful Persic să participe la eforturile Fondului Monetar Internaţional de a ajuta statele care necesită asistenţă financiară. Această idee ar fi putut fi o iniţiativă a Kremlinului. Rusia, cu rezervele sale imense de valută străină, ar putea contribui la proiectul lui Brown. Acest lucru ar servi ca un exemplu pozitiv şi ca un stimul pentru şeicii ce ar putea la rândul lor să se alăture acestui efort. Pentru Rusia, acest proiect ar fi mai important decât extinderea unui împrumut de 5,5 miliarde de dolari către Islanda, o idee ce a apărut la Kremlin la mijlocul lui octombrie.

Rusia ar putea propune un program prin care să se crească transparenţa şi regularizările de pe pieţele financiare globale, dacă ar cere eliminarea graduală a companiilor off-shore. Moscova trebuie să stabilească anumite limite pentru companiile care fac afaceri puţine sau deloc în zone apropiate de off-shore-uri. Acesta este un punct delicat pentru Rusia, deoarece mulţi oameni de afaceri importanţi deţin companii off-shore. Criza oferă însă o bună oportunitate pentru eliminarea acestor structuri complexe şi lipsite de transparenţă. Există deja o dezbatere aprinsă în SUA şi în alte state asupra legalităţii acestor companii off-shore deoarece multe sunt folosite pentru spălare de bani şi evaziune fiscală. Konstantin Sonin este profesor la Noua Şcoală Economică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite