Am programul meu, l-am piratat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programele şi CD-urile contrafăcute creează prejudicii de zeci de milioane de lei. Societăţile comerciale, barurile şi discotecile sunt primele pedepsite pentru astfel de cazuri.

Discotecile şi barurile din judeţul Bistriţa-Năsăud, care îşi „tratează” clienţii cu muzică ambientală contrafăcută, creează prejudicii de zeci de milioane de lei caselor de discuri.
De la începutul anului, peste 25 de astfel de cazuri au fost descoperite de către poliţiştii de la Biroul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud. Pe listă se află discotecile din Budacu de Jos, cu un prejudiciu de 3.500 de lei, Lechinţa cu 7.600 de lei, Bârgău cu 5.000 de lei şi multe altele din comunele judeţului, precum şi din Bistriţa sau Beclean. Comunicarea publică a operelor muzicale în scop ambiental, fără a onora drepturile de autor, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea, de la o lună la doi ani, sau cu amendă.

Cinci persoane riscă să facă închisoare

Cinci oameni din municipiul Bistriţa au fost prinşi, în acest an, comercializând CD-uri contrafăcute. Încă nu s-a dat nicio soluţie în cazul lor, însă aceştia riscă o pedeapsă cu închisoarea între doi şi cinci ani sau amendă. „Sunt oameni care se ocupă cu aşa ceva. Realizează inclusiv coperţile CD-urilor şi le pun în vânzare”, explică Mihai Buta, subcomisar la Biroul de investigare a Fraudelor.
Instalarea, stocarea şi  rularea programelor şi sistemelor de operare piratate sunt mult mai greu de pedepsit. Pentru verificarea acestor abateri, poliţiştii de la Investigarea Fraudelor au nevoie de o autorizaţie de percheziţie în sistem informatic. În baza acestei autorizaţii, trei societăţi comerciale din Bistriţa au fost verificate şi s-a constatat că utilizau programe şi sisteme de operare piratate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite